Săracul județ bogat. Seceta și lipsa investițiilor în irigații sugrumă culturile, oamenii își pun speranța în Dumnezeu

Producția de cereale în județul Botoșani riscă să fie compromisă de secetă, în contextul în care investițiile în extinderea sistemelor de irigații au lipsit în ultimii ani. Terenurile agricole însumează aproape 80% din fondul funciar, dar suprafața amenajată cu lucrări pentru desecare este subdimensionată. În schimb, oamenii se adună la slujbe religioase pe câmpuri, în speranța că rugăciunile pentru ploaie vor salva recoltele.

Județul Botoșani are 393.055 de hectare de teren agricol, ceea ce constituie aproximativ 78,8% din totalul suprafeței funciare județene. 298.732 de hectare reprezintă suprafețe arabile, adică 76% din terenul agricol. Cele mai recente centralizări ale Institutului Național de Statistică (INS), realizate în 2019, arată că cerealele pentru boabe erau cultivate pe 151.774 de hectare, constituind 48,5% din totalul suprafeței arabile. Dintre cereale predomină porumbul, care ocupa 108.669 de hectare, însemnând 34,7% din terenurile arabile.

„Pentru un județ preponderent agricol, suprafața terenurilor amenajate cu lucrări de irigații la nivelul județului Botoșani este una subdimensionată, aceasta putând constitui și o cauză a randamentelor scăzute în anumite sectoare agricole”, se arată într-un studiu de specialitate comandat de Consiliul Județean.

Irigații doar pentru 3% din suprafața terenurilor arabile 

În anul 2019, în județul Botoșani doar 10.288 de hectare erau irigate, adică doar 2,6% din suprafața totală a terenurilor agricole. Spre comparație, în județul Suceava erau irigate 44.904 hectare, iar în Iași 43.074 de hectare. Cu alte cuvinte, raportat la celelalte județe din regiune, numai Bacău prezintă o suprafață mai mică, în vreme ce județele Iași, Suceava și Vaslui au suprafețe de teren amenajate cu lucrări de desecare de până la 4 ori mai mari decât județul Botoșani.

„Datele extrase indică o situație îngrijorătoare, în perioada 2015-2019 în Județul Botoșani neexistând modificări în ceea ce privește suprafața agricolă irigată, fapt ce denotă lipsa unor proiecte de extindere a sistemelor de irigații”, se mai precizează în studiul citat.

Județul Botoșani are a doua cea mai mare suprafață de luciu de apă din România, după județul Tulcea. Iazurile sunt în număr de 148, cu o suprafață totală de 3.600 de hectare și un volum de 55 de milioane de metri cubi, mai importante fiind Dracșani, Hănești, Negreni, Tătărășeni, Mileanca, Eșanca.

Agricultură de subzidență

În ciuda resurselor existente, agricultura, vânătoarea, silvicultura și exploatarea forestieră constituie ramuri subdezvoltate, regrupând numai 6,1% din totalul firmelor înregistrate la nivelul anului 2019. Având în vedere că județul Botoșani este un județ cu un fond agricol generos și cu grad de urbanizare redus, situația prezentată demonstrează faptul că majoritatea persoanelor care practică agricultura nu o fac în scopuri economice, ci în scopuri de subzistență, astfel că randamentele terenurilor agricole și producțiile sunt scăzute, mai arată specialiștii.

Din datele analizate în studiul comandat de Consiliul Județean se poate observa o situație favorabilă în ceea ce privește industria alimentară. În teritoriu se regăsesc structurile de bază ce pot asigura o producție eficientă în acest sector. Unitățile din domeniul producției de pâine și panificație constituie numărul cel mai ridicat, fiind înregistrate 94 de astfel de structuri. Se remarcă, totodată, existența a 12 unități în domeniul producției de carne, 7 mori de grâu și 3 mori de porumb.

Începutul anului a fost promițător, fermierii români estimând o recoltă de 30 de milioane de tone cereale. Acum, ei se tem ca 2022 să nu se transforme în 2020, când producția de cereale a fost de doar 19 mil. tone. Ministerul Agriculturii încă adună date din teren privind suprafața totală afectată de secetă.

Perspective îngrijorătoare

Pornind din localitatea Darabani, județul Botoșani, până în Mangalia, județul Constanța, și din Satu Mare până în Banloc, județul Timiș, România se confruntă cu o secetă pedologică extremă la cultura de porumb în zonele neirigate, arată datele din 19 iulie ale Administrației Naționale de Meteorologie (ANM). Practic, cultura etalon a țării este pusă în pericol de condițiile meteorologice. Iar unul dintre principalele motive pentru această situație este faptul că suprafața totală irigată este de sub 10% din suprafața cultivată cu cereale.

Dintre cele 1.498 de proiecte incluse în Strategia de Dezvoltare Durabilă a Județului Botoșani 2021 - 2027, doar 3 vizează înființarea unor sisteme de irigații, în comunele Călărași, Ibănești și Mihai Eminescu.

 

Spune-ne opinia ta