Senatorul PNL Florin Cîţu susţine că PSD are un proiect la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor prin care românii vor fi obligaţi să justifice cu documente sume trimise în ţară, mai mari de 1.000 de euro, riscând confiscarea banilor şi amenzi de până la 150.000 de lei.
"În acest moment, la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor există un proiect de lege care te afectează direct pe tine. De acum încolo, dacă trimiţi bani în România, orice sumă peste 1.000 de euro trebuie justificată cu documente, de tine sau de cei care primesc bani. În caz contrar, Liviu Dragnea, gaşca lui din Teleorman şi instituţiile pe care le patronează îţi vor confisca aceşti bani. Sfatul meu este să fii foarte atent ce faci de acum încolo, cum trimiţi bani în ţară sau dacă mai trimiţi bani în ţară. Şi ai grijă, anunţă-i şi pe cei de acasă şi anunţă toţi românii, ca să ştie şi ei ce li se pregăteşte în ţară", a anunţat Florin Cîţu, într-o postare, sâmbătă, pe Facebook.
Proiectul de lege din 31 ianuarie publicat pe site-ul ONPCSB, care poate fi consultat la http://www.onpcsb.ro/pdf/PROIECT%20LEGE%2031%20%20IANUARIE%20CU%20OBS%20MJ%20FINAL.pdf, prevede, la capitolul III - Obligaţii de raportare, Secţiunea 2 - Raportarea tranzacţiilor care nu prezintă indicatori de suspiciune, art. 7 (5), următoarele: "Pentru activitatea de remitere de bani, entităţile raportoare transmit Oficiului rapoarte privind transferurile de fonduri a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 1.000 euro."
De asemenea, scrie Mediafax, este prevăzută şi o perioadă de maximum trei zile lucrătoare de la momentul în care persoanele fizice au efectuat tranzacţia, în care acestea să raporteze informaţii la Oficiul Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor.
"Art, 7 (7) Raportul pentru tranzacţiile prevazute la alin. (1), (3) şi (5) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul efectuării tranzacţiei, iar 11 raportul prevăzut la alin. (6) se transmite Oficiului în cel mult 3 zile lucrătoare de la momentul depunerii declaraţiei conform Regulamentul (CE) nr. 1.889/2005 al Parlamentului European şi al Consiliului din 26 octombrie 2005 privind controlul numerarului la intrarea sau la ieşirea din Uniune, deţinute de acestea la intrarea sau ieşirea din Uniune, conform unei metodologii aprobată prin ordin al preşedintelui Oficiului", se arată în proiect.
La capitolul IV - Măsuri de cunoaştere a clientelei, art. 10 (2) se arată: "Entităţile raportoare prevăzute la art. 5 alin. (1) (fundaţiile şi asociaţiile, federaţiile, inclusiv orice alte persoane juridice de drept privat fără scop patrimonial) sunt obligate să cunoască identitatea entităţilor de la care primesc fonduri în cuantum mai mare decât echivalentul în lei a 1.000 de euro".
Proiectul de lege prevede şi sancţiuni pentru nerespectarea prevederilor de raportare cu amenzi între 25.000 şi 150.000 lei.
"Capitolul X - Răspunderi şi sancţiuni, art. 43 – (1) Încălcarea prevederilor prezentei legi atrage, după caz, răspunderea civilă, disciplinară, contravenţională, administrativă sau penală. (2) Pentru persoanele fizice, contravenţiile prevăzute la alin.(1) lit. a), d) şi f) se sancţionează cu avertisment sau amendă de la 25.000 lei la 150.000 lei".
Ce spune ministrul de Finante!
Ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, sustine ca proiectul care stabileste ca romanii din strainatate sa justifice sumele de peste 1.000 euro trimise in tara face parte din transpunerea unei prevederi europene, dar ca Romania nu ar trebui sa se grabeasca sa o transpuna.
"In primul rand, Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor nu apartine Ministerului Finantelor, este un Oficiu in subordinea Guvernului si este o structura din care fac parte mai multi reprezentanti, dintre care si unul de la Ministerul de Finante.
Doi la mana, eu sunt foarte atent la acest propuneri de acte normative, pentru ca nu cred ca Romania este ultima tara care nu a transpus acea prevedere europeana si cred ca ar trebui sa ne gandim de doua ori atunci cand transpunem un act normativ. Nu spune nimeni ca nu trebuie sa-l transpui, dar trebuie sa vedem daca toate celelalte state membre ale UE au transpus respectiva prevedere europeana. Cei care nu au transpus-o, de ce nu au facut-o.
Sunt state europene care prefera sa nu transpuna pentru un anumit motiv veniturile in economia proprie, chiar cu riscul de a ajunge la Curtea Europeana de Justitie. Nu sunt adeptul transpunerii doar pentru ca cineva ne cere. Desigur, intr-un final se transpune, se face o intarziere asumata.
Trei la mana, nu cred ca romanii care trimit acasa bani au de-a face cu acte de terorism. Sincer sa fiu nu cred asa ceva. Sunt oameni care muncesc in afara tarii noastre pentru a-si intretine familia de acasa, copiii, rudele si trimit cat pot sa trimita spre casa pentru nevoile de zi cu zi pe care acestia le au", a afirmat, duminica, Teodorovici, intr-o interventie telefonica la Antena 3.
Eugen Teodorovici a adaugat ca nu a discutat inca cu reprezentantii Ministerului Finantelor din Oficiul pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor, dar ca la inceputul saptamanii urmatoare o va face si va analiza proiectul de lege publicat pe site-ul ONPCSB.
"De saptamana viitoare am sa ma uit si eu pe aceasta propunere de act normativ, pentru ca avem nevoie sa stim exact daca suntem ultimii din Europa care nu am transpus aceasta prevedere europeana, daca nu, atunci de ce, cati nu au transpus-o si pentru ce motive si daca este momentul oportun pentru noi sa facem acest lucru acum sau mai tarziu. Este bun pentru economia mea? Daca nu, mai discutam. Eu ca minister de Finante si ca roman, pentru ca eu nu trebuie sa pui piedici banilor care vin din afara Romaniei in Romania. In primul rand, trebuie sa las sa intre in Romania banii respectivi pentru ca sunt foarte utili. Eu asa gandesc, prin prisma aceasta economica", a completat Teodorovici.