Românii cu rate legate de IRCC vor plăti de la 1 octombrie aproape la fel de mult ca românii cu ROBOR

Începând cu 1 octombrie, românii care au credite cu dobândă variabilă a căror rată are în calcul IRCC (Indicele de referință pentru creditele consumatorilor) vor plăti mai mult, cel puțin pentru următoarele trei luni.

Valoarea IRCC aferentă trimestrului II din 2023 este de 5,96% pe an, în creștere cu 0,02% față de T1 (5,94%). În intervalul menționat, valoarea maximă a fost de 6,15%, iar cea minimă de 5,81%. În prezent, aproximativ 450.000 de români au credite cu rate legate de IRCC. Indicele IRCC este de două feluri, zilnic și trimestrial.

IRCC zilnic se calculează de BNR în fiecare zi și reprezintă media ponderată (cu volumele tranzacțiilor) a ratelor de dobândă ale tranzacțiilor de pe piața monetară interbancară.

IRCC trimestrial, cel folosit la credite, se stabilește drept media aritmetică a valorilor IRCC zilnice comunicate pentru trimestrul anterior (se iau in considerare toate zilele lucrătoare din trimestru), urmând a se aplica de fiecare instituție de credit pentru trimestrul următor. IRCC, folosit la creditele cu dobândă variabilă contractate după mai 2019, pare că s-a stabilizat în jurul valorii de 6% pe an.

Trimestrul aprilie-iunie din 2023 este deja al patrulea apropiat de valoarea enunțată mai sus. În ultimele 9 luni, IRCC a fost de 5,71% în trimestrul III din 2022, 5,98% în trimestrul IV, apoi 5,94% în trimestrul I din 2023. IRCC s-a lansat la valoarea de 2,36%, aferentă trimestrului IV din 2018, iar după aproape 2 ani de stabilitate a scăzut, atingând un minim istoric de 1,08% în trimestrul II din 2021, relatează Digi24.

A urmat apoi o creștere, întâi mai timidă timp de două trimestre, apoi susținută, de câte un punct procentual sau aproape două la fiecare 3 luni.

ROBOR și IRCC sunt aproape umăr la umăr

ROBOR la 3 luni s-a stabilizat de peste o lună de zile la valoarea 6,40%. Anterior, indicele și-a menținut trendul lent, dar susținut, de scădere, pornit încă de la începutul anului.

Pe 3 ianuarie 2023, ROBOR la 3 luni era de 7,56%, iar până astăzi a scăzut constant, oprite doar de scurte perioade de stagnare. ROBOR la 3 luni vine după un an 2022 cu fluctuații uriașe și valori record.

A început anul trecut la 3%, dar în august a depășit 8%, iar în octombrie a atins maximul de 8,21%. Ulterior, a urmat o scădere lentă, însă continuă.

Astfel, ROBOR la 3 luni și IRCC s-au apropiat foarte mult în ultimele trimestre, după că scăderea ROBOR a coincis cu creșterea IRCC.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un fermier din Botoșani renunță la sfecla de zahăr: ”În doi ani avut pierderi de 190.000 de euro!”

astăzi, 14:45

Inginerul Neculai Dulceanu administrează o fermă de 600 de hectare, arabil și pășune, în comuna Hăneşti, județul Botoșani, acesta fiind unul dintre fermierii ale căror culturi au fost ...

PPC Energie, un furnizor care asigură energie pentru orice

astăzi, 14:42

PPC Energie este furnizorul de energie electrică și gaze naturale dedicat în a răspunde nevoilor clientului de astăzi, preocupat de economisirea energiei, eficiență și sustenabilitate. Cu...

Reguli noi: Elevii colegiilor militare declarați „necorespunzători pentru profilul militar” sunt transferați obligatoriu în alte unități din rețeaua școlară!

astăzi, 13:45

Instrucțiunile privind organizarea și funcționarea colegiilor naționale militare și Statutul elevului de colegiu național militar, adoptate prin ordin de Ministerul Apărării Naționale pe 10 i...