Indicele ROBOR la 3 luni (ROBOR 3M), in functie de care se calculeaza dobanzile la multe din creditele in lei, a ajuns la un nou maxim, de 1,58%. Cotatia de vineri este importanta, caci va influenta ratele pe urmatoarele trei luni la imprumuturile in moneda nationala.
Principala cauza pentru aceasta crestere o reprezinta imprumuturile Guvernului luate pentru acoperirea deficitului bugetar. De remarcat este, pe de o parte, faptul ca nivelul publicat vineri de BNR este cel mai mare din ianuarie 2015 incoace, dar si viteza cu care avanseaza: cu o zi in urma, joi, cotatia era de 1,46%, arata ziare.com.
Dar ce este ROBOR si pe cine afecteaza?
Indicele se calculeaza zilnic de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR) si reprezinta media aritmetica a cotatiilor practicate de bancile din Romania. Cu alte cuvinte, ROBOR reprezinta dobanda medie cu care se imprumuta bancile intre ele, la diferite termene (1 zi, 3 luni, 6 luni, 12 luni).
De interes este, in special, cel la 3 luni (ROBOR 3M). Dobanzile variabile la creditele in lei se formeaza in mare parte luand in calcul acest indicator (ROBOR 3M), la care se adauga o marja fixa de 2 puncte procentuale la creditele luate prin programul Prima Casa, intre 2 si 5 puncte procentuale la unele credite ipotecare si intre 5 si 14 puncte procentuale la creditele de nevoi personale fara garantii.
Marja fixa e stabilita de fiecare banca si ramane neschimbata pe toata perioada contractului de credit. Astfel, ROBOR este componenta care variaza. Deci daca acest indice creste, atunci creste si rata. Si invers.