Risc major de a deveni victimă pe WhatsApp

Risc major de a deveni victimă pe WhatsApp

Specialiștii în securitate cibernetică au descoperit o scăpare din procesul de autentificare al WhatsApp. Prin aceasta se  permite blocarea oricărui utilizator de WhatsApp, dacă se știe numărul de telefon al țintei.

Este o metodă de atac pe WhatsApp, prin care device-ului victimei îi poate fi blocată accesarea propriul cont. Este un atac banal, în cadrul căruia se profită de două probleme diferite din cadrul sistemului de autentificare folosit de WhatsApp.

Primul pas este blocarea trimiterii codurilor de confirmare a identității. Atacatorul va încerca să se autentifice cu numărul de telefon al victimei de mai multe ori. La fiecare încercare, pe numărul victimei, va fi trimis codul din 6 cifre, prin care se confirmă identitatea.

Se poate preveni atacul pe WhatsApp

Victima va primi codurile, dar nu va avea ce să facă cu ele, fiind deja autentificat. După un anumit număr de încercări, WhatsApp va bloca trimiterea codurilor pentru 12 ore.

Al doilea pas este la fel de simplu. Atacatorul trimite un email serviciului de suport de la WhatsApp în care pretinde că nu mai are drept de acces la propriul cont și îi este cerut numărul de telefon (pe care îl cunoaște).

La acest moment este declanșat un proces automat de migrare – contul este blocat pe telefonul victimei și activat pe cel al atacatorului.

Specialiștii de la ESET, spun că este un proces banal, care nu necesită cunoștințe avansate și metode rafinate, aflat la dispoziția oricui. Atacul este posibil inclusiv atunci când este activat sistem de autentificare în doi pași din WhatsApp, dar nu și dacă utilizatorul adaugă aici propria adresă de email.

Aplicație de mesagerie

WhatsApp include opțiunea 2FA, prin care activarea unui dispozitiv poate fi condiționată de un cod PIN suplimentar, știut doar de utilizator, dar și o adresă de email. Dacă în setările privind autentificarea în doi pași din WhatsApp se adaugă și adresa proprie de email, procesul de migrare de pe un dispozitiv pe altul se va face doar pentru cererile care vin de pe adresa de email specificată.

Autentificarea 2FA din WhatsApp poate fi activată de la Settings – Account – Two-Step Verification. Aici se alege un cod din 6 cifre și foarte important, se adaugă propria adresă de email. Astfel, este împiedicat pasul 2 al atacului.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

VERSURI DIN STRADĂ: Așteptare. De Emilia-Paula Zagavei

Luni, 17 Mai 2021
72

Ca de obicei la venirea serii publicăm o nouă poezie plină de sensibilitate venită pe adresa de e-mail a redacție. Vă dorim lectură plăcută.***AȘTEPTAREde Emilia-Paula Zagavei...

Doar 11 medici de familie din județul Botoșani au început să vaccineze pacienți împotriva COVID-19

Luni, 17 Mai 2021
779

Doar un sfert dintre medicii de familie din judeţul Botoşani care s-au înscris în campania de vaccinare anti-COVID-19 au administrat, până în prezent, doze de vaccin pacien...

Un bărbat abia eliberat din închisoare a înjunghiat un consătean

Luni, 17 Mai 2021
889

Un sătean din judeţul Botoşani a fost înjunghiat în zona inimii de un bărbat în faţa unei crâşme. Motivul atacului a fost unul banal şi se pare nu exista un conflict mai...