Producția de legume a scăzut în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat. Românii mănâncă tot mai mult din import

Producția de legume a scăzut în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat. Românii mănâncă tot mai mult din import

   gandul.ro

Producția de legume a scăzut considerabil în ultimii ani, în ciuda ajutoarelor de stat oferite fermierilor. Așa au ajuns românii să mănânce tot mai mulți cartofi, ardei sau tomate din import.

Pentru a remedia situația, Guvernul va oferi și în acest an sprijin agricultorilor. Iar primul program anunțat este cel destinat cultivatorilor de cartofi.

Cel mai mult a scăzut producția de cartofi și tomate. De pildă, în cazul cartofilor s-a redus la mai bine de jumătate, din 2018 până în 2022. Ajutorul acordat în ultimii doi ani are menirea să îi facă pe agricultori să crească suprafețele cultivate. Dar unii consideră că valoarea subvenției este mică, în comparație cu alte state din Uniunea Europeană, de unde și importăm legume.

„Sincer, acești 200 de euro pe hectar mi se pare foarte puțin pentru că investiția este foarte mare, în jur de 30.000 de lei pe hectar. În comparație cu cei din Europa care produc cartofi Polonia, Franța, Germania, la ei ajung la 700 de euro, la noi ajutorul acesta este foarte puțin.”, declară Marian Ianculescu, producător de cartofi.

Anul trecut, doar în primele nouă luni, am cumpărat din afară cartofi de 66 de milioane de euro, cu aproape 50% mai mult decât în tot anul 2021.

Programul pentru sprijinirea cultivatorilor de cartofi va continua și în acest an. Iar surse din Ministerul Agriculturii susțin că și ajutorul pentru celelalte legume: tomate, ardei, castraveți, fasole și verdețuri va merge mai departe, dar deocamdată nu a fost lansat în dezbatere publică.

Totuși, cu toate că anul trecut a fost un număr record de beneficiari, peste 22 de mii, în primele șase luni am cumpărat numai din Turcia roșii de aproape 60 de milioane de euro. Unii fermieri spun că programul ar trebui regândit.

Continuarea pe stirileprotv.ro...https://stirileprotv.ro/stiri/social/productia-de-legume-a-scazut-in-ultimii-ani-in-ciuda-ajutoarelor-de-stat-romanii-mananca-tot-mai-mult-din-import.html

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Un botoșănean agresiv cu propria mamă, reținut de polițiști pentru încălcarea ordinului de protecție!

Wednesday, 18 September 2024

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta, în cursul zilei de marți, 17 septembrie a.c., a încălcat obligațiile impuse prin ordinul de protecție emis de o ...

Produse susceptibile a fi contrafăcute, confiscate de polițiști în Botoșani și alte două localități!

Wednesday, 18 September 2024

Imobilele aparțineau unor persoane din Botoșani, Dorohoi și Șendriceni, bănuite de comiterea infracțiunii de punerea în circulaţie a unui produs purtând o marcă identică sau simil...

Spectacolul „Piese de rezistență” se joacă în acest sfârșit de săptămână la Teatrul „Mihai Eminescu” Botoșani

Wednesday, 18 September 2024

Regia artistică: Andrei Măjeri Scenografia: Șteff Chelaru Coregrafia: Victoria Bucun Sound design: Adrian Piciorea Video design: Andrei Cozlac Corepetitor: Incze Katalin Asistent ...