Fermierii români susțin că ceapa autohtonă este net superioară, dar cu toate acestea ei rămân cu ea pe stoc din cauza importurilor la prețuri mult mai mici.
Ceapa românească de calitate se strică în depozitele legumicultorilor, iar marfa de import din Ucraina invadează piețele. După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Așa a ajuns în țara noastră ceapă mică și de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri, susțin producătorii români.
”Noi avem marfă mult mai bună decât cea de import”
Nemulțumirea legumicultorilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, marfa românească este net superioară celei care provine din Ucraina.
”Noi avem marfă de calitate, sortată și sănătoasă. (…) Suntem afectaţi pentru că ceapa vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare pentru Antena 3 CNN.
Legumicultorii spun că au marfă mult mai bună decât cea de import. Supărarea grădinarilor români e justificată: după ce că se confruntă de ani de zile cu lipsa unei pieţe de desfacere, acum se văd concuraţi de importurile de ceapă din Ucraina. Mică, slabă calitativ, dar ieftină. Iar preţul pare să fie primul criteriu atunci când oamenii cumpără.
Situaţia este neobişnuită, spun specialiştii, în condiţiile în care Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei, potrivit unei analize realizată în cadrul proiectului East Fruit.
Prețurile la ceapă în Uniunea Europeană continuă să crească, iar o serie de factori de pe piață pot duce la un nou record, conform unui raport al analiștilor EastFruit, citat de Agroportal.