Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică!

Ceapa mică, ieftină și de slabă calitate a invadat piețele din România, iar legumicultorii români sunt revoltați și spun că aceasta provine din Ucraina.

Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică!

   Foto: Agrointel.ro

Fermierii români susțin că ceapa autohtonă este net superioară, dar cu toate acestea ei rămân cu ea pe stoc din cauza importurilor la prețuri mult mai mici.

Ceapa românească de calitate se strică în depozitele legumicultorilor, iar marfa de import din Ucraina invadează piețele. După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Așa a ajuns în țara noastră ceapă mică și de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri, susțin producătorii români.

”Noi avem marfă mult mai bună decât cea de import”

Nemulțumirea legumicultorilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, marfa românească este net superioară celei care provine din Ucraina.

”Noi avem marfă de calitate, sortată și sănătoasă. (…) Suntem afectaţi pentru că ceapa vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare pentru Antena 3 CNN.

Legumicultorii spun că au marfă mult mai bună decât cea de import. Supărarea grădinarilor români e justificată: după ce că se confruntă de ani de zile cu lipsa unei pieţe de desfacere, acum se văd concuraţi de importurile de ceapă din Ucraina. Mică, slabă calitativ, dar ieftină. Iar preţul pare să fie primul criteriu atunci când oamenii cumpără.

Situaţia este neobişnuită, spun specialiştii, în condiţiile în care Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei, potrivit unei analize realizată în cadrul proiectului East Fruit.

Prețurile la ceapă în Uniunea Europeană continuă să crească, iar o serie de factori de pe piață pot duce la un nou record, conform unui raport al analiștilor EastFruit, citat de Agroportal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Slujbe de mulțumire în toate lăcașurile de cult la celebrarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române!

astăzi, 14:45

La aniversarea a 166 de ani de la Unirea Principatelor Române (24 ianuarie 1859), un act hotărâtor din istoria poporului nostru, împlinire a unui ideal național încununat la ...

Postul de director general al companiei Nova Apaserv a fost scos la concurs!

astăzi, 14:12

Nova Apaserv, asistată de un expert independent în concursurile de management, anunță începerea procesului de recrutare și selecție pentru poziția de director general al societății...

Două artiste din Botoșani, mamă și fiică, expun împreună ”Chipuri în timp”: ”O fereastră misterioasă către o lume acum dispărută”

astăzi, 13:57

Vineri, 24 ianuarie, de la ora 17.00, în mansarda Muzeului Arta Lemnului din Câmpulung Moldovenesc, va avea loc vernisajul dedicat expoziției temporare de grafică ”Chipuri în...