Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică!

Ceapa mică, ieftină și de slabă calitate a invadat piețele din România, iar legumicultorii români sunt revoltați și spun că aceasta provine din Ucraina.

Revolta fermierilor români: Ceapa din Ucraina a invadat piețele, în timp ce marfa noastră se strică!

   Foto: Agrointel.ro

Fermierii români susțin că ceapa autohtonă este net superioară, dar cu toate acestea ei rămân cu ea pe stoc din cauza importurilor la prețuri mult mai mici.

Ceapa românească de calitate se strică în depozitele legumicultorilor, iar marfa de import din Ucraina invadează piețele. După ce stocurile din Republica Moldova au început să scadă, iar prețurile au crescut, importatorii s-au reorientat. Așa a ajuns în țara noastră ceapă mică și de calitate mai slabă, rămasă după sortarea pentru hipermarketuri, susțin producătorii români.

”Noi avem marfă mult mai bună decât cea de import”

Nemulțumirea legumicultorilor este cu atât mai mare cu cât, spun ei, marfa românească este net superioară celei care provine din Ucraina.

”Noi avem marfă de calitate, sortată și sănătoasă. (…) Suntem afectaţi pentru că ceapa vine la un preţ foarte mic. Cred că în alte ţări se subvenţionează pentru cei care produc industrial, şi atunci, noi cei care producem, nu ajungem pe piaţă”, a declarat o cultivatoare pentru Antena 3 CNN.

Legumicultorii spun că au marfă mult mai bună decât cea de import. Supărarea grădinarilor români e justificată: după ce că se confruntă de ani de zile cu lipsa unei pieţe de desfacere, acum se văd concuraţi de importurile de ceapă din Ucraina. Mică, slabă calitativ, dar ieftină. Iar preţul pare să fie primul criteriu atunci când oamenii cumpără.

Situaţia este neobişnuită, spun specialiştii, în condiţiile în care Ucraina a pierdut până la 80% din suprafețele și infrastructura pentru cultivarea, depozitarea și procesarea cepei, potrivit unei analize realizată în cadrul proiectului East Fruit.

Prețurile la ceapă în Uniunea Europeană continuă să crească, iar o serie de factori de pe piață pot duce la un nou record, conform unui raport al analiștilor EastFruit, citat de Agroportal.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Sunați la 112 dacă ați văzut-o pe Anastasia: Fata de 13 ani a plecat astăzi de acasă!

astăzi, 20:55

Minora a părăsit domiciliul în această după amiază, fără a preciza unde merge, iar din acel moment nu a mai putut fi contactată și nici nu a luat legătura cu familia. Podariu Anasta...

Ordinul de protecție, neluat în serios de botoșăneni: Încă doi bărbați arestați pentru încălcarea acestuia!

astăzi, 19:50

În urma probatoriului administrat s-a stabilit faptul că acesta ar fi încălcat ordinal de protecție provizoriu emis de polițiști, la solicitarea soției sale, pentru fapta de violenț...

BLOCADA la Botoșani: Aproximativ 50 de conducători auto au devenit pietoni în weekendul care a trecut!

astăzi, 18:52

Activitățile desfășurate au avut drept scop asigurarea climatului de ordine și siguranță publică, creșterea gradului de disciplină rutieră și prevenirea și combaterea traficului și consu...