Fiscul va transforma executarea silită a firmelor cu datorii semnificative către stat într-un proces investigativ, în care să caute pentru recuperarea banilor și alte surse pe lângă activele firmei.
Prioritățile ANAF includ, de asemenea, reintroducerea de echipamente de scanare în vămi, precum și înființarea unei structuri speciale a Antifraudei și legislație specială pentru comerțul online.
Din măsurile enumerate mai jos, ANAF ar vrea să obțină încasări suplimentare de circa 2 miliarde de lei.
Masuri pentru reducerea evaziuni fiscale și creșterea colectării veniturilor bugetare în 2018
-Introducerea până la sfârșitul anului 2018 a unor echipamente de scanare funcționale în toate punctele de trecere a frontierei pentru detectarea mărfurilor de contrabandă și fiscalizarea mărfurilor în vămi.
-Evaluări la direcția Antifraudă (Direcția Generală Antifraudă Fiscală – DGAF), care să vizeze posibilele practici utilizate de contribuabilii incorecți cu scopul de a îngreuna activitățile de recuperare a sumelor datorate.
-Elaborarea procedurii de conectare a aparatelor de marcat electronice fiscale la sistemul informatic național de supraveghere. Desfășurarea de controale inopinate în zone și domenii cu risc ridicat de neconformare, în scopul stimulării emiterii bonurilor fiscale de către contribuabili.
-Eficientizarea monitorizării și controlului antifraudă în domeniul comerțului electronic prin dezvoltarea unui cadru legal și procedural, crearea unei structuri cu personal specializat în cadrul DGAF și dezvoltarea unor instrumente specifice necesare monitorizării.
-Monitorizarea în colaborare cu organele vamale a importurilor mărfurilor cu risc fiscal ridicat, activitate destinata în principal identificării schemelor de punere în liberă circulație a mărfurilor în România cu nerespectarea obligațiilor fiscale aferente.
-Îmbunătățirea analizei de risc și a selectării contribuabililor pentru inspecție fiscală prin diversificarea criteriilor de risc folosite în vederea identificării unui grup țintă de contribuabili, respectiv o ramură economică, un sector de activitate sau de servicii în cadrul căruia au fost identificate diminuări de obligații fiscale.
-Îmbunătățirea executării silite la debitorii semnificativi ai bugetului general consolidat, prin investigarea societăților afiliate acestora, deconturile deTVA, tranzacții bancare in trezorerie, în corelație cu patrimoniul persoanelor fizice care pot avea calitatea de persoană asupra căreia poate fi atrasă răspunderea solidara sau patrimoniala.
Ce planuri are ANAF pentru 2018-2020
Pentru 2018 - 2020, ANAF își propune să acționeze cu prioritate pe următoarele direcții: creșterea conformării voluntare, reducerea evaziunii fiscale și a economiei subterane, îmbunătățirea relației cu contribuabilii, creșterea eficienței colectării, modernizarea agenției. Integral pe Profit.ro...