Prețul lemnului de foc a crescut cu peste 50% în ultimi doi ani, iar situația e generată de faptul că jumătate din gospodăriile din România se încălzesc cu lemne de foc. Iar acest lucru, mai ales în mediul rural, unde circa 85% folosesc lemnul pentru încălzire.
Consiliul Concurenţei a explicat că această creștere a prețului la lemnul de foc vine după ce în perioada august 2016 – august 2018, cererea de masă lemnoasă cu destinaţia lemn de foc a fost mai mare decât oferta. Acert lucru a condus la creşteri semnificative ale preţurilor şi la disfuncţionalităţi în aprovizionarea populaţiei cu lemn de foc.
Toate aceste disfuncţionalităţi în aprovizionarea cu lemn de foc au determinat populaţia să achiziţioneze lemn de lucru, mai scump, direct sau prin intermediari, schimbându-i destinaţia în lemn de foc, privând astfel industria specifică de resursa necesară.
Lemnul de foc este principala sursă de încălzire în România, numărul gospodăriilor care utilizează lemnul de foc ca mijloc de încălzire fiind de 3,415 milioane, reprezentând 45,71%, din totalul gospodăriilor înregistrate la nivel naţional, conform datelor Institutului Naţional pentru Statistică.
În ceea ce priveşte mediul rural, numărul locuinţelor care utilizează lemnul de foc drept mijloc de încălzire este de 2,773 milioane, ceea ce reprezintă 85% din totalul locuinţelor înregistrate în mediul rural.