Piaţa pe roţi cu bunătăţi ca la ţară. Soluţia aleasă de o asociaţie de ciobani pentru a-şi vinde marfa

Piaţa pe roţi cu bunătăţi ca la ţară. Soluţia aleasă de o asociaţie de ciobani pentru a-şi vinde marfa

O asociaţie de ciobani din judeţul Botoşani a înfiinţat prima piaţă mobilă din nordul Moldovei. Oamenii au cumpărat rulote speciale pentru vânzarea produselor proaspete şi vor merge prin toate cartierele oraşelor ca să vândă carne, ouă şi lactate de la ţară.

Asociaţia crescătorilor de ovine Moldoovis, care reuneşte cei mai buni ciobani şi crescători de oi, mai ales karakul, din judeţul Botoşani, a reuşit să realizeze o adevărată piaţă mobilă pentru a-şi vinde produsele tradiţionale.

Au fost cumpărate rulote speciale pentru comercializarea produselor perisabile, cu toate dotările necesare şi se va organiza o caravană care va ajunge în toate cartierele municipiului Botoşani dar şi în oraşele Dorohoi, Săveni, precum şi în mai toate târgurile importante din judeţ.

„În momentul de faţă, cred că este cel mai avantajos atât pentru producătorul local, cât şi pentru client. Ce vreţi mai mult de-atât? Coboară din apartament, face 20 de metri, cumpără şi pleacă acasă. Pentru perioada asta de pandemie este excelent. Câştigă toată lumea”, spune Ionică Nechifor, preşedinte Moldoovis.  

Caravană de rulote-magazin   

Ideea de a face o piaţă volantă prin care ţăranul botoşănean producător autentic să fie promovat i-a venit acum câţiva ani lui Ionică Nechifor, care este şi director al Staţiunii de Cercetare a Ovinelor şi Caprinelor  de la Popouţi.

„Treaba asta am planificat-o de mult timp, dar nu am avut posibilitatea financiară de a o concretiza. Trebuiau rulote speciale, cu instalaţii de răcire, de păstrare a produselor samd”, spune Ionică Nechifor.   

Spune că şi-a conturat ideea şi după ce a văzut un târg al producătorilor în timpul unei vizite în Olanda. Aceştia se deplasau dintr-un loc în altul pentru a-şi valorifica produsele tradiţionale cât mai aproape de clienţi. Din cotizaţiile fermierilor, membri ai asociaţiei, s-au strâns 28.000 de euro, bani suficienţi pentru cumpărarea a patru rulote special amenajate cu instalaţii frigorifice, vitrine pentru desfacere şi vânzare, dar şi spaţii coforme pentru depozitarea produselor proaspete.  

Inscripţionate cu numele asociaţiei şi cu toate avizele necesare de la autorităţie, rulotele vor forma piaţa volantă care se va deplasa prin cartierele oraşelor din judeţ, dar şi în marile târguri. Piaţa volantă se va deschide la finele acestei săptămâni, urmând ca prima locaţie să fie aleasă după o discuţie cu autorităţile locale din municipiul Botoşani. După Paşte, în fiecare săptămână, caravana se va muta în alte locuri din Botoşani, Săveni, Dorohoi şi alte zone. Comercianţii vor avea obligaţia de a-şi plăti curentul electric consumat, apa dar şi alte consumabile. Nechifor mai spune că membrii asociaţiei intenţionează să ajungă la 40 de astfel de rulote.  

Carne, ouă, smântână  

La comercializarea în aceste rulote vor avea prioritate membrii asociaţiei Moldoovis, ceilalţi producători, din afara asociaţiei fiind nevoiţi să plătească o taxă pentru folosirea rulotelor. În orice caz sunt acceptaţi doar producătorii autentici, cu produse de la stâni şi din fermele proprii, naturale şi gustoase. Pe scurt, clienţii vor putea găsi la aceste rulote tot ce se produce într-o gospodărie ţărănească.

„Va fi caş dulce, telemea, brânză sărată, smântână, lapte de vacă, ouă ,miei, păsări şi multe altele. Pot să-şi valorifice tot ceea ce au în ferma proprie, odată ce sunt înregistrate însă în registrul agricol al unităţii care-şi desfăşoară activitate”, spune Ionică Nechifor.   

De altfel preşedintele Moldoovis spune că acest proiect este tocmai pentru a ajuta producătorii autentici dar şi pentru a încuraja consumul de produse naturale, autohtone.

„Noi ne-am dori foarte mult să scoatem în evidenţă produsele locale, produsele de calitate .Dorim să venim cât mai aproape de consumatori şi sigur producătorul local să fie cât mai cunoscut. Şi sunt convins că odată ce gustă produsele astea, de la ţară,  nimeni nu se va mai duce să cumpere în altă parte”, conchide Nechifor.

sursa: Adevărul

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Propunere: Certificatul de cazier judiciar să se elibereze și electronic

astăzi, 17:33
57

Cazierul judiciar, care este documentul ce arată situația judiciară a unei persoane, adică evidența condamnărilor ori a altor măsuri cu caracter penal, va putea fi obținut, pe viitor, și &ici...

Încasările ANAF ar urma să depășească 375 miliarde de lei până la finalul anului

astăzi, 17:23
63

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a obţinut încasări de 246,2 miliarde de lei în primele opt luni din 2022, iar până la finalul anului suma ar urma să ajungă la apro...

Aur la Mondiale pentru Ancuța Bodnar și botoșăneanca Simona Radiș, în proba de dublu vâsle la canotaj

astăzi, 16:36
87

Sportivele române Ancuţa Bodnar şi Simona Radiş, campioanele olimpice en titre, au cucerit medaliile de aur la Campionatele Mondiale de la Racice (Cehia), duminică, în proba de dublu v...