Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni

Pesta porcină africană, motiv de îngrijorare pentru botoșăneni
Noile focare de pestă porcină africană, apărute în județ, au alarmat autoritățile. Instituția Prefectului a găzduit, vineri, o ședință de lucru în care s-au rezumat rapoartele finalizate, joi seară, cu privire la această problemă. 
 
În comuna Hănești, 19 porci s-au îmbolnăvit de pestă porcină africană, cea mai periculoasă boală pentru această categorie de animale. Dintre aceștia, 3 au murit fără intervenții din exterior, iar 16 au fost uciși. 
 
Directorul Direcției Veterinare din Botoșani a precizat că zona de protecție a fost extinsă, incluzând localitățile: Avrămeni, Aurel Vlaicu, Săveni, Iepureni și Groseni. De asemenea, perioada de menținere a filtrelor este prelungită cu o săptămână, autoritățile considerând 45 de zile de la apariția ultimului focar. 
 
Pierderile suferite de proprietarul celor 19 porci îmbolnăviți din Hănești va fi despăgubit, primind o subvenție de la stat, în funcție de numărul de kilograme de carne corespunzătoare daunei. 
 
Totodată, reprezentații Direcției Sanitar-veterinare au anunțat că focarul de la Pomârla a fost estompat.
 
Prezenţa virusului PPA în ţara noastră a fost semnalată pentru prima oară pe 31 iulie 2017, în judeţul Satu-Mare.
 
Evoluţia bolii este în permanentă monitorizată, prin examene clinice şi de laborator, iar zilnic se analizează situaţia existentă, se aplică măsuri şi se întreprind acţiuni în funcţie de circumstanţe.
 
ANSVSA solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea acestor măsuri, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei.
 
Acţiunile autorităţilor sunt conjugate şi întreprinse pentru a gestiona eficient focarele de boală, pentru a le lichida cât mai rapid şi pentru a împiedica răspândirea bolii.
 
Orice suspiciune de boală trebuie anunţată imediat medicului veterinar sau DSVSA judeţeană.
 
Pentru a împiedica răspândirea bolii, toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.
 
Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând niciun risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel economic și social.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Performanțe remarcabile pentru Colegiul Economic „Octav Onicescu” Botoșani la Olimpiada Națională Aria Curriculară Tehnologii (Foto)

astăzi, 14:15
27

În perioada 26-30 aprilie 2024, Slobozia a fost în centrul atenției printr-o competiție de excepție în cadrul Ariei Curriculare Tehnologii, găzduind Olimpiada Națională. Acest ...

ISU Botoșani, îndemn la respectarea regulilor de prevenire a incendiilor cu ocazia pregătirilor de Paște!

astăzi, 13:17
19

Respectarea unor reguli simple poate preveni producerea unui incendiu cauzat de lăsarea nesupravegheată a aparatelor de gătit. De aceea, ISU Botoșani recomandă:- Nu lăsaţi mâncarea pe...

Expoziție-concurs dedicată Sărbătorilor Pascale la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” Botoșani (Foto)

astăzi, 12:16
38

Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” (Filiala Primăverii) Botoșani invită iubitorii de frumos să admire expoziția - concurs  „Lumină din lumină".Organizată d...