Persoanele impozabile cu cifra de afaceri mai mică de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare

Persoanele impozabile cu cifra de afaceri mai mică de 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare

Persoanele impozabile a căror cifră de afaceri în anul calendaristic precedent și în anul în curs n-a depășit 4.500.000 lei pot opta pentru aplicarea sistemului TVA la încasare.

Anunțul a fost făcut de ANAF care a precizat că mpsura este valabilă începând de la data de 1 martie.

Aplicarea se face începând cu prima zi a perioadei fiscale următoare celei în care şi-au exercitat opțiunea. Măsura ar fi trebuit aplicată de la 1 ianuarie, însă din cauza unor referiri mai vechi din CODUL FISCAL, acest lucru nu s-a putut face, însă opțiune poate fi exercitată oricând în cursul anului, a transmis ANAF.

Măsura nu a fost însă transmisă concret în sistem, fapt remarcat de mai mulți contribuabili care au comentat chiar postarea ANAF. Aceștia s-au plâns de faptul că nu există noul formular, iar funcționarii le-au transmis informații incomplete.

Tot prin OUG nr. 13/2021 s-a instituit o regulă specială care a permis continuarea aplicării sistemului de către persoanele impozabile care ar fi trebuit să fie radiate începând cu data de 1 martie 2021 din Registrul persoanelor impozabile care aplică sistemul TVA la încasare, în condițiile în care acestea ar fi devenit eligibile pentru aplicarea sistemului, potrivit noilor reguli, începând cu aceeași dată.

 

Spune-ne opinia ta