Persoanele fizice şi companiile care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot solicita o amânare

Persoanele fizice şi companiile care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot solicita o amânare

Persoanele fizice şi companiile care au probleme cu achitarea ratelor la credite pot solicita o amânare pe o perioadă de cel mult nouă luni.

Firmele trebuie să demonstreze că au avut pierderi de cel puţin 25% în ultimele trei luni, iar persoanele fizice să ateste că le-au crescut cheltuielile lunare cu 25 de procente.

O condiţie importantă pentru amânare este să nu fi avut restanţe în ultima jumătate de an.

Prevederile sunt conţinute în normele de aplicare a ordonanţei de guvern adoptată recent, norme care se vor afla astăzi pe agenda şedinţei executivului.

Suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente poate fi posibilă doar pentru creditele care au fost acordate până la 30 aprilie anul acesta, iar cei în cauză nu trebuie să fi înregistrat restanţe în ultimele şase luni şi nici la momentul solicitării amânării ratelor.

Debitorii pot beneficia o singură dată de suspendarea obligaţiilor de plată pentru fiecare împrumut, conform Rador.

Creditele vor fi prelungite cu echivalentul perioadei în care plata ratelor a fost suspendată, iar dobânda aferentă perioadei de suspendare se va calcula potrivit prevederilor contractului de credit, urmând ca plata să se facă eşalonat, în 60 de rate lunare, egale, începând cu prima lună după terminarea perioadei de amânare.

După depunerea solicitării de suspendare a ratelor, băncile vor face o analiză şi vor da un răspuns în termen de maximum 30 de zile calendaristice de aprobare sau de respingere a cererii fie prin scrisoare fizică, fie prin e-mail.

Tot în şedinţa de astăzi guvernul va aloca 1.711 mii lei din fondul de intervenţie pentru judeţele Dâmboviţa, Teleorman, Timiş şi Tulcea afectate de calamităţile naturale produse în lunile martie-iunie. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Marius Budăi: Îmbătrânirea populației va intensifica creșterea cererii de îngrijire pe termen lung

Vineri, 30 Septembrie 2022
77

Îmbătrânirea populaţiei va intensifica creşterea cererii de îngrijire pe termen lung, care deja este mare, a declarat, vineri, ministrul Muncii, Marius Budăi.„Procesul ...

VIDEO: Doina Federovici a taxat dur atitudinea unor adversari politici în ședința CJ. „Cu penele altuia te poți împodobi, dar nu poți zbura”

Vineri, 30 Septembrie 2022
240

Președintele Consiliului Județean (CJ), Doina Federovici, a avut o intervenție neobișnuită în debutul ședinței de vineri a deliberativului. Oficialul a mulțumit colegilor din plen pentru...

Proiect de 4 milioane de euro pentru modernizarea Școlii Speciale „Sfântul Stelian”

Vineri, 30 Septembrie 2022
96

Consiliul Județean (CJ) a depus un proiect în valoare de circa 4 milioane de euro pentru modernizarea Școlii Speciale „Sfântul Stelian” din municipiul Botoșani, a anunțat v...