Parfumul de lavandă botoșănean! FOTO

În luna mai a anului 2014, doi tineri, Emanuela și Andreas Holercă, au investit inițial 5.000 de euro în plantarea unui număr de 14.500 butaşi de Lavandula angustifolia Blue Scent, pe o suprafaţă de 7.000 mp. Terenul unde a fost plantată cultura se află într-un cadru de poveste, langă pădure, în curtea unui vechi conac în satul Guranda, comuna Durneşti, din județul Botoşani. Aceștia doi valorifică atât floarea, cât și uleiul esențial prin intermediul produselor cosmetice. În schimb, uleiul esențial pur de lavandă a ajuns să fie apreciat mai mult de străini deoarece, zic ei, promovarea în țara noastră nu este făcută „ca la carte“, iar nu puțini sunt cei care nu știu ce este lavanda. Cu ajutorul Parfumului de lavandă cei doi botoșăneni și-au văzut visul împlinit și s-au făcut cunoscuți la diverse târguri din țară și străinătate.

Lavanda trebuie descoperită… apoi utilizată ca atare

Foarte entuziaști și cu zâmbetul pe buze, aceștea nu regretă nicio clipă alegerea făcută, iar pentru ei Parfumul de lavandă reprezintă un vis devenit realitate: „Am ales lavanda din dorinţa de a ne petrece mai mult timp în natură, printre flori, aer curat, de a avea o activitate care să ne scoată din aglomeraţia urbană, dar care să ne şi placă foarte mult. Dintotdeauna, atât eu cât şi soţul meu am fost fascinaţi de câmpurile mov din Provence… Și, pentru că aflasem de pe Internet că lavanda este o plantă cu proprietăţi de vindecare, purificare şi înfrumuseţare atât a trupului cât şi a minţii, am pus imediat ideea în practică. Lavanda, fiind atât de complexă, cu numeroase proprietăţi, ne invită să o descoperim şi să o utilizăm ca atare. În primul rând, o promovăm ca plantă medicinală, apoi ca plantă de ornament. Din soiul cultivat de noi, respectiv Blue Scent, se obţine un ulei esenţial calitativ.“

Deşi nu le-a fost deloc uşor, aceștea sunt foarte încântaţi de ceea ce au realizat: „Când am plantat noi lavanda nu erau aşa de mulţi producători ca acum şi am intrat destul de repede pe piaţă însă, pe parcursul timpului, a fost dificil să ne menţinem. Dar, dacă eşti corect şi îţi respecţi clienţii, munca și, mai ales, eşti serios, lucrurile încep să se dezvolte. Oamenii trebuie informaţi cu privire la beneficiile uimitoare ale lavandei şi, odată ce o vor utiliza, se vor îndrăgosti iremediabil. Azi au apărut foarte multe culturi de lavandă în toată ţara, dar majoritatea renunţă imediat la afacere pentru că munca în agricultură nu este uşoară, costurile sunt mari, iar, dacă nu ai clienţi, riști să rămâi cu «marfa în pod». Fără muncă, ambiţie şi răbdare nu se poate obţine nimic! Am întrebat odată pe cineva, de la care am cumpărat butaşii de lavandă, dacă o astfel de cultură este rentabilă. Mi-a răspuns: «În măsura în care te ocupi». Acum înţeleg foarte bine acest aspect“, spune Emanuela.

Desprea beneficiile lavandei

Uleiul esențial de lavandă este unul dintre cele mai utilizate uleiuri în fitoterapie și aromaterapie, precum și în tratamentele alternative. Ca acţiune asupra organismului uman, lavanda are următoarele proprietăţi: bun cicatrizant, antiinflamator decongestionant, antioxidant, antibacterian, antiviral, antimicotic, dezinfectant, febrifug, imunostimulator puternic, stimulator al circulaţiei sangvine, reglator al tensiunii arteriale și calmant.

Lavanda este un subarbust peren, plantaţia fiind în acelaşi loc 15-20 de ani, aşadar nu poate intra în rotaţia culturilor. Este o plantă rezistentă la secetă, udarea în exces şi un slab drenaj al solului făcând ca rădăcinile să mucegăiască. Necesită totuşi umiditate la plantare, până la formarea tufelor. Pentru a răspunde cerinţelor biologice ale acestei plante, aceștia au ales un teren protejat de vânt, lângă pădure, însorit, cu sol permeabil şi în pantă.

Secretele cultivării lavandei

Tehnologia de cultură a lavandei este una clasică, ne explică Emanuela: „Lucrările solului au ca scop principal afânarea solului în profunzime şi distrugerea buruienilor, iar pregătirea de bază începe toamna devreme, cu arătură adâncă la 50 cm. Imediat după aceasta, terenul se va nivela, discui şi grapa. Lavanda se poate planta atât primăvara, cât şi toamna. Toamna este recomandată plantarea în lunile septembrie-octombrie şi primăvara în lunile aprilie-mai. Noi am preferat să o plantăm primăvara, gândindu-ne că rata de prindere a butaşilor va fi mai mare". Continuarea pe agro-business.ro...




 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Programul de licență Psihologie din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” Suceava a obținut acreditarea!

Tuesday, 21 January 2025

Această acreditare, cu o creștere a numărului de locuri, răspunde nevoilor de formare de specialiști în domeniul psihologiei din Regiunea Nord – Est, subliniind preocuparea permanent...

Valoarea tichetelor de creșă a fost majorată: Cine beneficiază de acest ajutor!

Tuesday, 21 January 2025

Părinții care au copii mici și care sunt înscriși la creșă pot să primească 660 de lei de la stat. Guvernul a luat decizia de a majora această sumă cu 20 de lei. Având în v...

Botoșănenii s-au mobilizat pentru mama care își îngrijește singură copilul grav bolnav: De câți bani mai are nevoie familia!

Tuesday, 21 January 2025

De vineri până astăzi, oameni de bine s-au unit și au dăruit acestei familii suma de 10.500 lei, iar astăzi această mamă disperată, ajunsă la capătul puterilor, a achitat 9.488 de lei ...