Ordonanța ”Trenuleț”: Crește valoarea punctului de amendă din 2024!

Decizia va afecta toți șoferii, inclusiv conducătorii de tractoare și mașini agricole.

Ordonanța ”Trenuleț”: Crește valoarea punctului de amendă din 2024!

Punctul de amendă va fi mai mare din 2024, potrivit Ordonanţei de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 – aşa-zisa „ordonanţă trenuleţ” – aprobate joi de Guvern. Creșterea va fi raportată la salariul minim pe economie iar valoarea punctului de amendă va fi de 5% din acesta.

Punctul-amendă va fi de 5% din salariul minim

În Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, aprobată de Guvern în ședința de joi, 14 decembrie, se precizează că ”valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată”.

”Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în decizia Guvernului, potrivit Agrointel.

În prezent, legea prevedea ca un punct de amendă să reprezinte 10% din salariul minim brut, însă valoarea fusese plafonată la suma de 145 de lei, valoare stabilită încă din 2017.

Odată cu schimbarea legii punctul de amendă va fi de 5% din valoarea salariului minim, stabilit la 3.300 de lei. Chiar dacă procentul care se aplică este la jumătatea celui din prezent, amenzile vor crește având în vedere că se aplică la un nivel al salariului minim mult mai mare.

Astfel calculul pentru punctul-amendă va fi în 2024 astfel: 3.300 lei (salariul minim) X 5 %= 165 de lei, adică mai mare cu 20 de lei comparativ cu cel care se aplică în prezent.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
25

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
76

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
123

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...