Punctul de amendă va fi mai mare din 2024, potrivit Ordonanţei de urgenţă cu măsuri fiscale pentru 2024 – aşa-zisa „ordonanţă trenuleţ” – aprobate joi de Guvern. Creșterea va fi raportată la salariul minim pe economie iar valoarea punctului de amendă va fi de 5% din acesta.
Punctul-amendă va fi de 5% din salariul minim
În Ordonanța de Urgență privind unele măsuri fiscal bugetare în domeniul cheltuielilor publice, pentru consolidare fiscală, combaterea evaziunii fiscale, pentru modificarea și completarea unor acte normative precum și pentru prorogarea unor termene, aprobată de Guvern în ședința de joi, 14 decembrie, se precizează că ”valoarea punctului de amendă va fi de 5% din salariul minim brut pe țară garantat în plată”.
”Art. XLVII – La articolul 98 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 670 din 3 august 2006, cu modificările și completările ulterioare, alineatul (2) se modifică și va avea următorul cuprins: (2) Un punct-amendă reprezintă valoric 5% din salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată, stabilit prin hotărâre a Guvernului”, se arată în decizia Guvernului, potrivit Agrointel.
În prezent, legea prevedea ca un punct de amendă să reprezinte 10% din salariul minim brut, însă valoarea fusese plafonată la suma de 145 de lei, valoare stabilită încă din 2017.
Odată cu schimbarea legii punctul de amendă va fi de 5% din valoarea salariului minim, stabilit la 3.300 de lei. Chiar dacă procentul care se aplică este la jumătatea celui din prezent, amenzile vor crește având în vedere că se aplică la un nivel al salariului minim mult mai mare.
Astfel calculul pentru punctul-amendă va fi în 2024 astfel: 3.300 lei (salariul minim) X 5 %= 165 de lei, adică mai mare cu 20 de lei comparativ cu cel care se aplică în prezent.