Transferul administrării contribuabililor mijlocii de la direcÈ›iile regionale la administraÈ›iile judeÈ›ene ale ANAF va cauza probleme serioase de personal, atrag atenÈ›ia sindicatele care reprezintă angajaÈ›ii Fiscului. În prezent, aceste firme sunt administrate pentru o întreagă regiune (mai multe judeÈ›e) de la sediul unei direcÈ›ii regionale, din PloieÈ™ti, TimiÈ™, Cluj, IaÈ™i (care cuprinde judeÈ›ele Bacău, BotoÈ™ani, IaÈ™i, NeamÈ›, Suceava, Vaslui), BraÈ™ov, Craiova, GalaÈ›i, în timp ce BucureÈ™ti are o situaÈ›ie specială.
Ministerul FinanÈ›elor a pus în dezbatere publică un proiect de hotărâre de Guvern care prevede transferul firmelor mijlocii de la administraÈ›iile regionale ale ANAF la cele judeÈ›ene, în contextul în care Parlamentul a adoptat o lege în acest sens încă de la finalul anului trecut. Termenul iniÈ›ial de implementare a măsurii a fost prorogat de mai multe ori, iar acum FinanÈ›ele È™i ANAF trebuie să pună în practică transferul până la 1 noiembrie. După intrarea în vigoare a hotărârii de Guvern, ANAF trebuie să vină în 30 de zile cu un ordin privind structura organizatorică.
"Proiectul de act normativ era obligatoriu de elaborat ca urmare a modificării Codului de procedură fiscală. Prin acesta se încearcă îndreptarea unor erori din trecut dar vor fi create altele acum prin lipsa personalului necesar. De asemenea, trebuiau aprobate È™i alte măsuri organizatorice, cum este cazul înființării unor servicii judeÈ›ene de antifraudă fiscală È™i constituirea unei structuri unitare în cadrul aparatului propriu al ANAF, formată din toate unitățile vamale din cadrul Fiscului, respectiv DirecÈ›ia Generală a Vămilor, direcÈ›iile regionale vamale È™i birourile de interior si frontieră", a declarat, contactat de Profit.ro, Voinea Negoiță, vicepreÈ™edinte al sindicatului ProLex.
Personalul actual responsabil de contribuabilii mijlocii ar urma să fie preluat pe noile posturi, înfiinÈ›ate la judeÈ›e, însă cel mai probabil aceÈ™ti oameni vor opta pentru posturi neocupate ale ANAF în oraÈ™ele în care îÈ™i desfășoară È™i în prezent activitatea. În acest context, administraÈ›iile judeÈ›ene ar trebui să-È™i rezolve deficitul de oameni pe noile posturi prin transfer de la alte structuri tot din judeÈ› ale Fiscului, însă sindicatele afirmă că multe servicii din structura ANAF au deja lipsă de personal, deci nu ar avea personal de realocat. "Cred că s-ar impune o prorogare a termenului. Tot acest proces va crea o stare de nemulÈ›umire, de demobilizare, în rândul angajaÈ›ilor, ceea ce Fiscul nu-È™i permite acum când se încheie anul. Ar fi mai bine ca transferul să se facă la începutul anului următor. De asemenea, ar fi bună o consultare a angajaÈ›ilor, să vadă câÈ›i vor să meargă pe noile posturi. După ce vor stabili organigrama, să ofere în fiecare judeÈ› posibilitatea de a opta, cu È™tatul de funcÈ›ii adaptat È™i după cei care vor să meargă în respectivele judeÈ›e. Altfel, chiar dacă vor fi persoane dispuse, nu vor merge dacă li se oferă o poziÈ›ie inferioară față de cea actuală. O astfel de măsură ar mai detensiona starea personalului", a declarat pentru Profit.ro Liviu Toader, preÈ™edinte SindFISC. Citeste integral pe Profit.ro...