Ministerul Finanţelor a anunţat, că a elaborat procedura pentru anularea restanţelor accesorii aferente obligaţiilor bugetare datorate la 31 decembrie.
Contribuabilii vor putea acum să solicite facilităţile fiscale până în 16 decembrie, potrivit unui proiect de ordin de ministru publicat pe site-ul instituţiei.
Notificarea privind intenţia de accesare a facilităţii fiscale şi cererea de acordare a facilităţii fiscale se pot depune inclusiv prin aplicaţia online ”Spaţiul privat virtual”, potrivit ministerului.
Beneficiază de aceste facilități fiscale persoanele fizice sau entităţile fără personalitate juridică, unităţile administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţiile publice, indiferent de cuantumul obligaţiilor bugetare principale restante administrate de ANAF înregistrat la 31 decembrie 2018 inclusiv.
Pot solicita anularea accesoriilor cei care, la 31 decembrie inclusiv, au obligaţii bugetare principale restante administrate de ANAF mai mici de un milion lei.
”Beneficiază de aceste facilităţi fiscale persoanele fizice sau entităţile fără personalitate juridică, unităţile administrativ-teritoriale sau subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiului Bucureşti ori instituţiile publice, indiferent de cuantumul obligaţiilor bugetare principale restante administrate de ANAF înregistrat la 31 decembrie 2018 inclusi”, se arată în comunicat.
În această categorie sunt incluşi şi debitorii declaraţi insolvabili, persoanele cărora li s-a stabilit răspunderea pentru obligaţiile bugetare aferente perioadei anterioare datei de 31 decembrie inclusiv, indiferent de data emiterii deciziei de atragere a răspunderii sau a rămânerii definitive a hotărârii judecătoreşti de atragere a răspunderii.
”De asemenea, sunt incluşi debitorii aflaţi în procedura insolvenţei, ori aflaţi în dizolvare, debitorii care la 31 decembrie 2018 inclusiv, înregistrează doar obligaţii de plată accesorii nestinse aferente obligaţiilor bugetare principale stinse până la această dată, iar accesoriile nu au fost stinse până la 8 august 2019 şi debitorii cărora li s-au comunicat decizii de impunere aferente unor obligaţii bugetare principale scadente până la 31 decembrie 2018 inclusiv, ca urmare a unei inspecţii fiscale în derulare la data de 8 august 2019, indiferent de cuantumul obligaţiilor bugetare principale şi de data comunicării deciziei de impunere”, se arată în comunicat.
ANAF emite decizia de amânare la plată a accesoriilor şi decizia de anulare a acestora pentru obligaţiile bugetare pe care le administreză dacă sunt îndeplinite condiţiile prevăzute. Similar, dacă prin hotărâre a consiliilor locale se stabileşte acordarea acestor facilităţi fiscale, precum şi procedura aplicabilă, direcţiile de impozite şi taxe locale din cadrul primăriilor emit decizii de amânare la plată a accesoriilor şi de anulare a acestora pentru obligaţiile bugetare pe care le administreză, dacă sunt îndeplinite condiţiile legale.