Prin PAD sunt acoperite daunele produse construcţiilor cu destinaţia de locuinţă de oricare din formele de manifestare a dezastrului natural. Obiectul asigurării îl reprezintă construcţiile cu destinaţie de locuinţă, aflate în proprietatea persoanelor fizice sau juridice. În schimb, nu sunt asigurate anexele, dependinţele, dotările şi utilităţile care nu sunt legate structural de clădirea în care este situată locuinţa asigurată şi nici bunurile din interiorul locuinţei.
În funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD poate fi pe o sumă asigurată de 20.000 de euro şi o primă de asigurare de 20 euro/an în cazul în care construcţia are structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic. În schimb, o construcţie cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic se asigură pe o sumă de 10.000 euro şi o primă de asigurare de 10 euro/an.
La sfârşitul lunii aprilie, PAID- Pool-ul de asigurare împotriva dezastrelor naturale număra, la nivel naţional 1.668.251 poliţe de asigurare, fiind plătite daune în valoare de 990.913 lei. La nivelul judeţului Botoşani, erau active 16.417 poliţe de asigurare obligatorii, gradul de cuprindere în asigurare fiind de 9,28%.
La prima vedere ar părea interesantă diferenţa de poliţe încheiate între urban şi rural. La nivel urban, 10.436 de botoşăneni încheiaseră o poliţă de asigurare, în timp ce în rural, numărul lor era de 5.719 poliţe. Asta în condiţiile în care calamităţile naturale au afectat mai mult mediul rural în ultimii ani şi ar fi fost de aşteptat ca proporţia să fie inversă.
Diferenţa stă însă în poliţa de asigurare facultativă, achiziţionată de botoşănenii din urban din cauza faptului că cei mai mulţi locuiesc la bloc, acolo unde riscurile sunt mai mari: o pană de curent care să strice aparatura electrocasnică, o inundaţie de la vecinul de deasupra.
Asigurarea facultativă a locuinţei şi a bunurilor nu se poate însă încheia dacă persoana respectivă nu are încheiată în prealabil o asigurare obligatorie PAD. "Am plătit cam 90 de lei pentru asigurarea obligatorie şi 280 de lei pentru cea facultativă şi le fac de vreo patru ani, de când am avut o aventură cu un şoc de curent care mi-a ars tot în casă, de la centrală la frigider, calculator cu monitor, prea puţine am salvat. M-am dus atunci la E-On să cer despăgubiri şi m-am ales cu 50 de lei! Deşi pagubele erau mult, mult mai mari. Şi asta în condiţiile în care le-am prezentat toate actele necesare, inclusiv certificatele de garanţie prin care demonstram că obiectele mele, din casa mea, erau chiar ale mele şi nu ale altora. M-am lecuit de atunci şi mi-am făcut asigurare. O plătesc anual şi-mi tace capul", spune un botoşănean care şi-a achiziţionat ambele tipuri de asigurări.
În acest an nu s-a plătit niciun leu daună pentru poliţele asigurate în judeţ. Spre comparaţie, în judeţul Suceava, care are 43.643 poliţe de asigurare, s-au plătit daune în valoare de 38.964 lei.