Piețele financiare, Comisia Europeană și agențiile de rating așteptau de la Guvern un pachet solid, mai ales pe creșterea veniturilor, adică majorări de taxe, iar măsurile prezentate asigură investitorilor siguranța că România a operat corecții suficient de tari pentru stabilizarea finanțelor.
Pe termen scurt, obiectivul privind finanțele țării va fi atins, însă impactul asupra unei economii românești slăbite, despre care premierul a afirmat că ar fi deja în ușoară scădere, nu trebuie neglijat.
Presiunea foarte mare din ultimele luni pentru creșterea taxelor a venit parțial dintr-o evaluare a instituțiilor străine privind fiscalitatea mai scăzută din România, dar și dintr-o lipsă mare de încredere în eventualele promisiuni ale autorităților române privind tăierile de cheltuieli.
Cum nimeni nu mai avea încredere în anunțuri de tăiere de cheltuieli, opțiunile României pentru stabilizarea finanțelor s-au îngustat tot mai mult până Guvernul a trebuit să dea piețelor financiare ceea ce și-au dorit, creșteri de taxe, dar în special majorarea TVA, inclusiv a cotei generale, considerată esențială.
Multe companii vor fi afectate de creșterea taxelor sau de impactul economic al acestor măsuri, însă pe termen mediu și lung, corectarea dezechilibrelor din finanțele publice ar putea duce la o creștere mai sănătoasă.
Deocamdată, antreprenorii se arată puternic îngrijorați.
Cea mai mare organizație patronală din România, Concordia, își exprimă profunda îngrijorare și nemulțumire față de pachetul de măsuri fiscale.
"Deși înțelegem imperativul echilibrării bugetare și urgența gestionării deficitului record, constatăm cu dezamăgire că din nou mediul privat și cetățenii vor purta povara principală a acestor măsuri. O supraimpozitare agresivă a sectorului privat Pachetul anunțat reprezintă o nouă lovitură pentru mediul de afaceri prin măsuri care se cumulează și se amplifică reciproc”. Citește integral pe Profit.ro…