Karakul de Botoșani, prima rasă din România cu propriul muzeu la standarde europene! - Video

Când spui Stațiunea de Cercetare Dezvoltare de la Popăuți spui Karakul. Karakul va deveni în curând prima rasă de ovine din România cu propriul muzeu la standarde europene. 

Directorul Stațiunii, Ionică Nechifor, este de ani buni ambasadorul acestei rase de ovine care a reușit să se impună în multe ferme și să reprezintă o rasă de viitor pentru oieritul românesc.

Proiectele ambițioase pentru rasa de ovine Karakul nu ar fi fost posibile fără implicarea directorului Stațiunii, transmit realizatorii emisiunii Agrostrategia, o coproducție TVR și Agrointeligența. Ionică Nechifor s-a zbătut pentru a obține finanțarea necesară pentru ca activitatea de cercetare să poată continua, dar și să fie elaborate noi proiecte.

 

Karakul reprezintă o afacere profitabilă pentrun fermierii români mai ales pentru că această rasă este ameliorată continuu și răspunde cerințelor pieței. Pentru directorul stațiunii de la Popăuți este o adevărată misiune ca oaia Karakul să devină o rasă modernă, care păstrează însă și caracteristicile ce au consacrat-o. 

Inginerul Ionică Nechifor și echipa de la Stațiunea Popăuți nu se îngrijesc doar de viitorul rasei Karakul, ci vor să conserve și să evidențieze și trecutul acestei oi valoroase. De altfel, Karakul va deveni în curând prima rasă de ovine din România cu propriul muzeu la standarde europene. 



”Sunt un pasionat al rasei Karakul de Botoșani. La nivel național, rasa Karakul de Botoșani deține un procent de 11% din total specie ovine”, spune Ionică Nechifor.

Astfel, rasa Karakul va deveni prima rasă din România cu propriul muzeu la standarde europene.

”Muzeul Stațiunii de Cercetare Popăuți ne prezintă istoria rasei Karakul și tradițiile din zona de nord a României. Ideea de a avea un muzeu nu îmi aparține mie, el a existat cumva în Stațiunea de Cercetare Popăuți, dar era într-o clădire improprie. Pentru că erau mulți interesați din afara României, și vorbim de Germania, de Austria, țările din est, de a vizita stațiunea și muzeul cu istoria rasei, am spus că e mai eficient dacă modernizez această clădire și aduc muzeul la stradă, pentru a-l introduce în circuitul turistic”, mai spune directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare de la Popăuți.

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Show cu ANTONIA și CONNECT-R pe scena de la Cornișa, foc de artificii pentru botoșăneni! (Foto, Video)

Sunday, 11 May 2025

Deși aproape toată ziua a plouat, spre seară soarele a răsărit și asta i-a îndemnat pe botoșăneni să iasă din case și să petreacă alături de Antonia și Connect-R & Band ultima...

Dispar Școala Altfel și Săptămâna Verde din școli și licee, așa cum le știau elevii și profesorii de ani buni!

Sunday, 11 May 2025

Din anul 2011, elevii din întreaga țară se bucură de Școala Altfel, o săptămână în care scapă de ore și merg în excursii, la fast food, în parc și au activită...

Grupul Industrial Electrocontact raportează o pierdere de 884.911 lei pentru primele trei luni din 2025

Sunday, 11 May 2025

Grupul Industrial Electrocontact a înregistrat în primul trimestru din 2025 o pierdere netă de 884.911 lei, în creștere cu peste 377% față de pierderea de 185.254 lei consemnată...