În județul Botoșani, de o bună perioadă, rata șomajului se păstrează mai ridicată în rândul bărbaților, decât în rândul femeilor, în contextul în care populația județului are o predominanță feminină. Acest fapt este confirmat prin datele colectate și centralizate de către specialiștii Direcției Județene de Statistică Botoșani, care a emis, marți, un buletin statistic complex.
Conform informațiilor culese și procesate de instituție, la finele lunii august a acestui an, s-a înregistrat un efectiv de 3783 de șomeri. Dintre aceștia, 2035 sunt bărbați, iar 1748 sunt femei. Structura populației pe sexe arată că puțin peste jumătate din populația județului este reprezentată de femei, respectiv 227.308 de reprezentante, în comparație cu 226.858 de bărbați. Practic, asta înseamnă o rată de 2,8% a prezenței șomerilor în rândul sexului masculin, și 2,7% în rândul sexului feminin.
Rata șomajului a scăzut, în cazul ambelor categorii, în perioada amintită, cu exact câte o zecime de procent, față de luna iulie a acestui an. Însă cifrele nu sunt deloc îmbucurătoare, având în vedere datele privind mișcarea naturală a populației. Mii de oameni, atât bărbați, cât și femei, reprezintă un deficit între lunile august și iulie, ceea ce înseamnă fie dispariție prin deces (mai puțin relevant între cauze), fie emigrare (o cauză primară, atestată inclusiv în statisticile privind mobilitatea populației). Cu alte cuvinte, ratele de șomaj au scăzut, pentru că a scăzut numărul de șomeri, pentru că cei care reprezintă decalajul dintre perioade, au părăsit țara.
Situația ar putea părea, la prima vedere, pozitivă din perspectiva unei comparații cu datele centralizate în aceeași perioadă, anul trecut. Contrastul pe sexe dintre cele două categorii de șomeri era și mai mare în luna august a anului 2018. Mai exact, se înregistrase un efectiv de 4146 de șomeri în Botoșani. Dintre aceștia, 2329 erau bărbați și 1817 erau femei. Asta, în condițiile în care, în total, existau 225.384 bărbați și 226.944 de femei, adică tot o populație cu predominanță feminină, chiar ceva mai accentuată decât situația din prezent. Astfel că rata de șomaj a fost, în august 2018, de: 3,2% pentru categoria masculină, respectiv de 2,8% pentru sexul feminin.
La a doua vedere însă, trebuie să se ia în calcul că acea diferență constă, practic, în scăderea populației județului Botoșani. Nu avem spor natural, ci un deficit de -10%, avem în continuare rate crescute ale mortalității, compartiv cu media pe țară, dar și, poate cel mai dureros, un exod al forței de muncă. Atât pentru economia locală, cât și ca fenomen social.