Ionică Nechifor, despre prețul mieilor de Paște: ”Fiecare fermier își face propriile socoteli”

În plin sezon al fătărilor, crescătorii de ovine își fac calculele pentru perioada pascală, când mieii sunt la mare căutare.

Ionică Nechifor, despre prețul mieilor de Paște: ”Fiecare fermier își face propriile socoteli”

 Ionică Nechifor  Foto: Agrointel.ro

Până în luna mai, însă, mieii de astăzi vor avea deja destul de multe kilograme, ceea ce nu-i avantajează neapărat pe oieri, care vor fi nevoiți să mai scadă din preț, este de părere președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS, Ionică Nechifor.

Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, ediția de joi – 1 februarie, o coproducție Agrointeligența și TVR, Ionică Nechifor, președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, a opinat că în momentul de față fiecare fermier își face calculele cu cât a produs și cu cât să vândă mieii de Paști.

Piața vânzării mieilor în luna aprilie va fi una stabilă, a apreciat Ionică Nechifor, însă prețurile vor varia între 20 și 21 de lei/kilogram pentru mielul în viu. Cu cât vor apropia de luna mai, fermierii vor fi nevoiți să mi lase din preț, dar nu prea mult.

”Vreau să vă spun că în momentul de față fiecare fermier își face propriile socoteli în ceea ce privește costul de producție pe kilogram de carne de miel în viu sau în carcasă, cum îl dorește fiecare. Dacă ne raportăm la cheltuielile pe care le avem, tare mă tem că cheltuielile vor exploda și din acest motiv eu am insistat pe această temă, să intre pachetul cu produsele alimentare, să fie plafonate, tocmai să menținem consumul de carne de oaie și de ce să nu-l creștem”, a apreciat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor.

Pe de altă parte, fermierul botoșănean a explicat că în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți au fost făcute calculele ce vizează prețul mieilor, iar aceasta a devenit un etalon pentru piața mieilor din România.

”Noi și în cadrul Stațiunii de Cercetare și Dezvoltare Popăuți facem aceste calcule și probabil că suntem etalon în influențarea prețului, că nu ne dorim, să spunem, un kilogram de carne de miel la niște prețuri astronomice și vrem să calculăm exact cât este costul de producție, un minim de adaos comercial și care să poată fi, cumva, preluat și de fermierii din sectorul privat, în ideea de a valorific produsele lor. Facem acest lucru să îi ajutăm pe fermieri și să-i ajutăm și pe consumatori”, a spus Ioniță Nechifor, la Agrostrategia, pe TVR1.

”Un preț corect al mieilor ar fi 20-21 de lei/kg în viu”

Președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine MOLDOOVIS a apreciat că un preț corect pentru mieii de paște din acest an variază între 20 și 21 de lei pe kilogram în viu, însă este posibil să mai scadă până în mai, la 19 lei pe kilogram.

”La ora actuală deja noi le conturăm, se ridică undeva la 20-21 de lei pe kilogram în viu, dar sigur, că având în vedere că sărbătorile Sfintelor Paști sunt undeva în luna mai, mielul va avea o greutate mult mai mare față de ce am avut până acum și va influența foarte mult prețul în momentul în care un cumpărător își dorește să ia o carcasă întreagă. Dacă mă întrebați pe mine, sunt convins că prețul va coborî undeva în perioada sărbătorilor de Paști, undeva la 19-20 de lei kilogramul de carne în viu, întrucât fermierul își dorește foarte mult să își valorifice în momentul acela optim, după care să treacă pe producția de lapte”, a punctat președintele Asociației Crescătorilor de Ovine și Caprine Moldoovis, Ionică Nechifor.

Mieii mari mari vor ajunge la export, acolo unde există cerere. Ionică Nechifor a apreciat că piața externă este mare consumatoare de carne de oaie din România.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
149

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
161

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
245

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...