O nouă întâlnire a mediului de afaceri botoșănean a avut loc luni, la Camera de Comerț. Oamenii de afaceri au identificat soluții concrete pentru mai multe domenii ale economiei județului, acestea urmând să fie susținute și promovate, inclusiv prin mecanismele Camerei de Comerț și Industrie a României.
Întâlnirea este urmarea unei inițiative a lui Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani, care a propus ca oamenii se afaceri să se întâlnească în ultima zi de luni din fiecare lună.
”Am rămas foarte plăcut surprins de poziția, de interesul și de logica cu care absolut toți oamenii de afaceri, tineri sau mai puțin tineri, gândesc și caută soluții la o serie întreagă de probleme cu care ne confruntăm”, a transmis Valeriu Iftime.
Un subiect abordat în cadrul întâlnirii a fost nevoia oamenilor de afaceri de a-și uni eforturile cu mediul de afaceri și cu factorii de decizie de la Suceava, pentru a crea un așa numit ”port pe uscat” în zona Botoșani-Suceava, care să fie un fel de extensie a Portului Constanța.
”Tema, extrem de interesantă și de ofertantă, a fost ridicată mai întâi de un om de afaceri foarte important din zona de nord-est a Moldovei, care a preluat ideea unui partener american. Trebuie să luăm în calcul foarte serios faptul că zona noastră, prin vecinătatea cu Ucraina, o țară aflată în plin război, poate fi o placă turnantă, acum și în perspectiva anilor următori, pentru comerțul ucrainenilor cu tot restul lumii”, a precizat Valeriu Iftime, președintele Camerei de Comerț Botoșani.
Ideea unui ”port pe uscat” la Botoșani nu este una nouă. În vremea domniei lui Mihai Vodă Sturza (1794 –1884), la Mihăileni se înființa ”cel dintâi port pe uscat în comerţul cu grânele”. Comuna Mihăileni se află la 52 de kilometri de municipiul Botoşani, exact la graniţa cu judeţul Suceava.