Facturile la energie pe septembrie şi octombrie vor fi emise cu întârziere

Facturile la energie pe septembrie şi octombrie vor fi emise cu întârziere

Facturile la energie vor veni cu întârziere. Reprezentanţii furnizorilor spun că vizate sunt notificările de plată pentru lunile septembrie şi octombrie.

La baza întârzierilor ar sta modificările succesive ale ordonanţei privind plafonarea preţului la energie.

Furnizorii spun că nu au avut timp să modifice programele informatice necesare pentru încadrarea consumatorilor în categoriile respective. În aceste condiţii, populaţia ar putea încheia anul cu facturi mai mari pentru energie, însă sumele mari ar putea fi evitate dacă furnizorii vor opta pentru emiterea de notificări de plată pe baza estimărilor.

Ordonanţa 119 a fost adoptată pe 1 septembrie, cu aplicabilitate din aceeaşi zi, ceea ce înseamnă că furnizorii au fost nevoiţi să modifice ulterior softurile de calculare a consumului, iar acest lucru ia timp şi, deci, avem o primă întârziere. Apoi, ordonanţa este încă în parlament şi au fost operate alte modificări, ceea ce înseamnă din nou modificări ale softurilor, deci alte întârzieri. Pentru acest motiv, spun unii furnizori, consumul pentru septembrie sau poate şi cel pentru octombrie nu poate fi facturat corect, ceea ce înseamnă că vor exista recalculări sau facturi întârziate cu o valoare mare spre sfârşitul anului.

„Avem nevoie de cel puţin 30 de zile ca să putem să implementăm schimbările. Pentru clienţi efectiv, cred că o întârziere este posibilă, dar sperăm cât mai puţin”, a spus Dana Dărăban, directorul ACUE, citată de Rador.

Totuşi, spun alţi operatori, nu se pune problema lipsei integrale a facturării lunare, pentru că furnizorii vor trimite estimări, astfel ca pericolul acumulării unor sume mari pentru recalculare să nu existe. Cea mai mare problemă nu va fi la consumatorii casnici, ci la agenţii economici.

„Mulţi consumatori industriali nu mai beneficiază de plafonarea de preţ, ei intrând la preţul pieţei libere, care este semnificativ mai mare”, a spus Laurenţiu Urluescu, preşedintele AFER.

Ordonanţa privind ajutorul la factura de energie a suferit modificări în Senat şi se află pe masa Camerei Deputaţilor, unde sunt aşteptate modificări suplimentare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Roxana Aiacoboaei

Salariul minim brut va fi mărit, de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei

Vineri, 9 Decembrie 2022
216

Salariul minim brut va fi mărit, de la 1 ianuarie, la 3.000 de lei, comparativ cu 2.550 în prezent, potrivit unei hotărâri adoptate joi de executiv.De această prevedere vor benefici...

Două familii din Vorona au rămas fără acoperiș deasupra capului, în urma unui incendiu (fotogalerie)

Joi, 8 Decembrie 2022
824

Două familii din Vorona, care locuiau în aceeași casă, au rămas fără acoperiș deasupra capului, joi după-amiază, în urma unui incendiu generat, cel mai probabil, de jarul căzut d...

Mai multe măsuri fiscal-financiare importante pentru 2023, discutate joi în ședința Guvernului

Joi, 8 Decembrie 2022
352

Un proiect de OUG cu mai multe măsuri fiscal-financiare majore este discutat joi în ședința Guvernului și are șanse mari să fie adoptat. Acesta se referă, printre altele, la majorarea sal...