Guvernul se asteapta ca angajatorii privati sa majoreze de buna voie salariile brute ale personalului daca s-ar aplica modificarile fiscale anuntate. Totusi, Executivul nu a luat in seama faptul ca societatile aflate in insolventa nu o pot face decat prin proceduri greoaie si costisitoare, cu aprobari in adunarea creditorilor si la judecatorul sindic.
Aceste firme pot creste salariile doar daca se afla in procedura initiala de observatie sau daca nu li s-a ridicat inca dreptul de administrare, conform Profit.ro.
Daca li s-a ridicat dreptul de administrare, doar administratorul judiciar poate lua decizii, unele conditionate de aprobarea judecatorului sindic.
In plus, in cazul companiilor care au deja un plan de reorganizare aprobat, care nu include majorari de salarii, nu se pot creste salarii brute decat daca se cere inainte modificarea planului de reorganizare.
Este posibil ca aceste cereri sa fie aprobate, dar va dura foarte mult timp.
"Categoric, administratorul special nu va putea dispune o majorare a salariilor la o societate in insolventa doar pentru ca o reglementare fiscala a crescut povara fiscala a angajatilor si a redus-o pe cea din sarcina angajatorului. Nu va putea creste salariile daca nu exista o prevedere legala speciala care sa-l oblige.
Altfel, cresteri salariale la astfel de societati se pot aproba doar in situatii de mare exceptie, cand se iau concomitent masuri de reducere a personalului in cadrul unei activitati de restructurare", a declarat Simona Milos, presedintele Institutului National pentru Pregatirea Practicienilor in Insolventa (INPPI), pentru sursa citata.
Trebuie precizat ca nu numai companii private se afla acum in insolventa, ci si unele de stat, precum RADET, Electrocentrale Bucuresti sau CET Govora.
Aceste companii au in jur de 100.000-150.000 de angajati.