Doborâte de taxe. Microintreprinderile înregistrează cele mai multe restanțe la plată

Microîntreprinderile reprezintă categoria de companii care înregistrează cele mai multe restanțe la plată, însumând 43% din total, în timp ce companile mari și cele mici au fiecare un procent de 20% din total, potrivit studiului anual KeysFin „Condițiile de business din România“.

Plățile restante ale companiilor nefinanciare au crescut cu 7% față de 2009, însă au scăzut cu aproape 30% față de vârful atins în 2014, ajungând la 86 miliarde de lei în 2018.  55% dintre acestea reprezintă plăți restante către furnizori.

„Relațiile de business sunt o parte vitală a bunului mers al unei afaceri, iar, din experiența noastră, antreprenorii români apelează cel mai adesea la încredere sau la o verificare minimă a partenerilor cu care încheie contracte. Nimic mai greșit! Iar statisticile aferente anului 2018 arată riscurile la care se expun. Soluțiile de business information au fost concepute tocmai pentru a evita aceste riscuri și pentru a fi mereu informați cu privire la statusul partenerilor de afaceri. La KeysFin am dezvoltat instrumente de verificare și de atenționare, astfel încât orice companie din România poate monitoriza constant activitatea partenerilor de afaceri și poate lua decizii bazate pe argumente concrete, în timp real.” a completat Roxana Popescu, Managing Director al KeysFin.

Deși economia românească a avut o evoluție ascendentă în ultimii ani, peste jumătate din companiile locale înregistrând profit în 2018, respectiv 54%, o parte din problemele din mediul de business s-au acutizat, așa cum e cazul plăților restante sau a lipsei de personal.

În România există aproximativ 619,2 mii de microîntreprinderi nefinanciare (cifră de afaceri sub 2 milioane de euro), iar cele mai multe din acestea activează în domeniile comerț, activități profesionale și construcții.

FACTURILE SE PLĂTESC ÎN CONTINUARE GREU

Perioada medie de încasare a creanțelor (DSO) și Perioada medie de plată a datoriilor (DPO) s-au situat la 91, respectiv 160 zile în 2018, înregistrându-se o scădere față de 2009, când erau de 97 zile, respectiv 178 zile.

În ceea ce privește sectoarele din economie, cele mai mari termene de plată le au construcțiile, pe când cele mai mici se găsesc la comerț, HORECA și sănătate. Astfel, perioadele medii de încasare, respectiv de plată, din domeniul construcțiilor au fost de 178 zile (DSO) și 370 zile (DPO). În agricultură, plățile se fac în medie la 268 zile, în timp ce creanțele se colectează în aproximativ 158 zile. De cealaltă parte, în comerț plățile se fac la 108 zile, iar creanțele se colectează în 60 zile.

BUSINESS-URILE ROMÂNEȘTI PRIMESC CREDIT

Creditele acordate companiilor românești au crescut cu 39% față de 2009, la 213 miliarde de lei în decembrie 2018, potrivit datelor BNR. Iar, în primele 9 luni din 2019, creditele acordate companiilor locale au crescut cu 7% față de decembrie 2018, la peste 227 miliarde de lei în septembrie 2019.

Cel mai important avans procentual a fost înregistrat de agricultură, plus 15%, la aproape 18 miliarde de lei, în perioada ianuarie-septembrie 2019.

La nivel de 2018, cele mai multe credite au fost acordate companiilor din domeniul serviciilor, cu 42% din total, acesta fiind urmat de industrie, 27% din total, și construcții, 10% din total.

În ceea ce privește datoriile comerciale, acesteau crescut cu 41% față de 2009, ajungând la 284,6 miliarde de lei în 2018. Datoriile comerciale au reprezentat 28,7% din totalul datoriilor înregistrate de companiile românești în 2018.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Ludovic Orban și-a reatras candidatura la preşedinţie!

astăzi, 12:20

Dezabaterea moderată de jurnaliștii Liliana Ruse și Cosmin Prelipceanu fusese programată pentru a-i reuni pe toţi candidaţii la alegerile prezidenţiale de pe 24 noiembrie 2024. Se pare, î...

Comercianții nu mai sunt obligați să dea bon fiscal la plata cu cardul, proiect adoptat de Camera Deputaților!

astăzi, 12:05

Operatorii economici sunt scutiți de obligația de a elibera, din oficiu, bon fiscal la plata cu cardul, prevede un proiect adoptat luni, 18 noiembrie, de plenul Camerei Deputaților. Legea merg...

Campanie pentru legalizarea sistemului Homeschooling în România

astăzi, 11:23

Homeschooling-ul este un sistem alternativ ce poate oferi multiple avantaje in procesul educational atat copiilor, cat si familiilor care il aleg. De ce este important? Homeschooling-ul este un ...