De știut: Condițiile în care soțul sau soția unei PFA se poate asigura pentru pensii și sănătate

Soțul sau soția unei persoane fizice autorizate (PFA) sau întreprinderi individuale (II), care participă în mod obișnuit la activitatea desfăşurată de întreprinzătorul titular al entității, se poate asigura facultativ în sistemul public de pensii, de sănătate și de somaj. De asemenea, această categorie de persoane poate beneficia și de concediu medical și indemnizație de asigurări sociale de sănătate.  
 
"Soția/Soțul titularului întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate se poate asigura în sistemul public de pensii pe bază de contract de asigurare socială, în sistemul asigurărilor pentru șomaj, prin încheierea unui contract de asigurare de șomaj (..), precum și în sistemul asigurărilor de sănătate", scrie în OUG nr. 44/2008, actul normativ care reglementează desfășurarea activităților economice de către PFA, II și IF (întreprindere familială).
 
De altfel, arata Avocatnet.ro, încă de la înființarea la Registrul Comerțului, întreprinzătorul titular al PFA sau II are obligaţia de a solicita înscrierea în registrul comerţului a menţiunilor privind participarea în mod obişnuit a soţiei/soţului la activitatea desfăşurată, pe baza declaraţiei pe propria răspundere şi a certificatului de căsătorie. Practic, soţul/soţia unei PFA poate îndeplini fie aceleaşi sarcini, fie sarcini complementare.
 
Totodată, actul normativ citat stabilește că încetarea activității soției sau soțului se menționează la Registrul Comerțului în termen de 15 zile, pe baza declarației pe proprie răspundere a titularului II sau PFA.
 
Pentru ca soțul sau soția unei PFA să se asigure la sistemul public de pensii, este necesară semnarea unui contract de asigurare socială cu casa de pensii la care sunt arondate aceste persoane, în funcție de domiciliu ori reședință.
 
Pentru a se asigura în sistemul asigurărilor pentru șomaj, soțul sau soția titularului unei PFA sau II poate încheia cu agenția pentru ocuparea forței de muncă județeană sau a municipiului București, în a cărei rază își are domiciliul sau, după caz, reședința ori își exercită dreptul de rezidență potrivit legii, un contract de asigurare pentru șomaj, în conformitate cu prevederile HG nr. nr. 119/2014. 
 
Nu în ultimul rând, potrivit OUG nr. 68/2014, soția/soțul titularului II/PFA care, fără a fi înregistrată/înregistrat în registrul comerțului și autorizată/autorizat să funcționeze ea însăși/el însuși ca titular a/al întreprinderii individuale/persoană fizică autorizată sau fără a fi salariată/salariat, participă în mod obișnuit la activitatea întreprinderii individuale/persoanei fizice autorizate, îndeplinind fie aceleași sarcini, fie sarcini complementare, beneficiază de concedii medicale și indemnizații de asigurări sociale de sănătate în sistemul de asigurări sociale de sănătate.
 
Notă: Dacă vă gândiți să deschideți un PFA, am explicat aici cum se face înființarea acestei forme de organizare. 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Restricții de apă în sute de localități din țară, printre care șapte orașe, inclusv Dorohoi. Oficialii Apelor Române fac apel la populaţie

Monday, 5 August 2024

„În prezent, coeficientul de umplere în cele 40 de lacuri de acumulare este de 78,59% (în scădere faţă de săptămâna trecută când era de 79,77%). Menţinem &ic...

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Sunday, 7 July 2019

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019. ...

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Sunday, 7 July 2019

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety.   Sursa: News.ro Citeste mai mult AICI