Un proiect de ordin al Ministrului Agriculturii îi obligă pe localnicii din mediul rural să-şi facă firmă şi, evident, să plătească taxe către stat, dacă vor să crească mai mult de cinci porci în gospodărie.
Concret, proiectul de ordin propus spre dezbatere pe site-ul Ministerului Agriculturii, clasifică „exploataţiile de creştere a porcilor” în patru categorii.
Prima se referă la crescătoria de unul până la cinci porci cu greutate de cel puţin 30 kilograme, pentru care nu este nevoie de înregistrare la Registul Comerţului a activităţii de creştere a suinelor (considerată exploataţie de subzistenţă).
Peste acest prag, gospodăria este considerată fermă, mai exact ”exploataţie mică de creştere a suinelor”, şi are obligaţia de a se înregistra şi autoriza la Registru Comerţului.
Celelalte categorii de crescătorii de porci, în funcţie de număr, sunt exploataţie mică de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 6-65 capete porcine; exploataţie medie de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv cuprins între 66-130 capete porcine; exploataţie mare de creşterea suinelor – exploataţie agricolă cu un efectiv de peste 130 capete porcine.
Ministrul interimar al Agriculturii, Petre Daea, a mai avut o astfel de iniţiativă la începutul acestui an.
La 18 martie, tot printr-un ordin, Daea intezicea creşterea în gospodării a mai mult de 5 capete de porci fără înregistrare la Registrul Comerţului.
Atunci micii crescători şi-au exprimat în numeroase rânduri nemulţumirea, iar premierul Viorica Dăncilă i-a cerut lui Petre Daea să anuleze ordinul, ceea ce a și făcut la începutul lunii aprilie.