Cum trec managerii botosaneni prin criza economica?

Manager populist sau un foarte bun profesionist in perioada extrem de dificila pe care o strabate Romania si, implicit, Botosanii?

Pentru ca, la fel ca in intreaga tara, si botosanenii sunt prinsi de furia grevelor, de patima primelor, de ispita vacantelor. Drepturi pe care angajatii le cer si, in mare masura, li se cuvin, insa plasate in contextul economic actual, in care principala prioritate a managerului este sa mentina compania pe linia de plutire, nu fac decat sa sporeasca presiunea financiara si sa puna in pericol viitorul afacerii.

Din ecuatie lipseste insa factorul de echilibru: statul roman, care se dezice iresponsabil, venind cu legi "la limita legii" si cu o atitudine total neprofesionista fata de mediul economic. Astfel, statul strange banii cu sacul, fara sa ia in calcul ca, in vremuri de criza, agentul economic este nevoit sa lucreze cu maruntis.

"Este un test greu pentru toti managerii. Vor reusi doar acei manageri care reusesc sa se adapteze rapid la noile conditii de piata. Noile conditii impun masuri radicale de eficientizare a activitatii economice. Care nu se adapteaza, iese din piata. De asemenea, vor ramane in picioare firmele care au reusit sa-si intareasca pozitia in piata si au reusit sa stranga suficient capital care sa le permita trecerea peste perioada de criza. Mai vulnerabile sunt firmele care au inceput investitii majore, pe credit bancar, iar acum s-au schimbat foarte mult conditiile de creditare sau de piata. La fel de vulnerabile raman si firmele nou infiintate. Capitalismul se face in primul rand cu bani, iar criza nu face decat sa intareasca acest lucru. Cine are bani merge mai departe. Cine nu are... poate sa mearga mai departe printr-un management deosebit, foarte multa munca si daruire", spune Cezar Ilas, managerul firmei City Net Botosani.

 

Disponibilizarea, o recunoastere a insuficientei manageriale?

Cei mai multi dintre managerii botosaneni iau in calcul, in aceasta perioada de dificultati economice si blocaje financiare, reducerea de personal, reducerea costurilor de productie, pentru ca in acest fel sa se ajunga la un mai mic pret de desfacere, dar si rentabilizarea activitatii, cu angajatii disponibili. Sunt insa multi manageri care si-au pastrat angajatii, in primul rand pentru ca se au in vedere investitii majore in companie.

"Nu, nu am facut disponibilizari, ba din contra, avem programate investitii in extinderea afacerii. Deci inca angajam!", marturiseste botosaneanul Florian Moruzi, manager Casa Painii.

Aceeasi viziune se intrevede si la City Net.

"Nu am redus numarul de personal in aceasta perioada. Dimpotriva, am facut noi angajari. In aceasta perioada facem inverstitii majore pentru modernizarea infrastructurii, in vederea introducerii serviciului de televiziune prin cablu si fiabilizarii serviciilor de internet si telefonie. Va pot spune ca in perioada urmatoare se vor face noi angajari pentru implementarea mai rapida a proiectelor pe care le avem", spune Cezar Ilas.

Nici la Doly Com, societate care are, in acest moment, aproximativ 500 de angajati, situatia nu este diferita, chiar daca optimismul nu este la fel de mare ca in cazurile prezentate mai sus.

"Inca nu am efectuat disponibilizari, pentru ca am considerat ca nu avem, deocamdata, probleme majore", spune Iulian Cazacut, manager Doly Com, Roma, abator de transare si sacrificare animale de carne.

 

Populism versus profesionalism!

Daca in anii din urma salariile cresteau rapid, ofertele afisau avantaje sporite, gen tichete de masa, transport gratuit etc., acum, managerul devine mai pretentios, se indreapta mai mult catre angajatul foarte bine pregatit profesional, care isi va dovedi eficienta in cat mai multe directii de activitate, in scopul cresterii rentabilitatii companiei.

La fel de adevarat este si faptul ca sefii de companii au devenit pragmatici si generosi cu angajatii care aduc beneficii si care contribuie la mentinerea si dezvoltarea companiei, acestia fiind cel mai bine platiti si pastrati in echipa.

Cat de responsabili sunt managerii botosaneni fata de angajatii lor, intr-un oras si asa cu imense probleme sociale?

"Un manager adevarat este intotdeauna responsabil fata de angajatii sai si problemele acestora, indiferent daca este perioada de criza sau nu. Angajatii reprezinta capitalul cel mai de pret al unei firme, iar in perioada de criza acest capital trebuie pastrat", este de parere Cezar Ilas.

"Responsabilitate fata de angajati inseamna sa gandesti inteligent situatiile care sa ii conduca catre avantaje de ordin financiar. Nu cred ca te indrageste nimeni doar pentru batai pe umar si consolari ca va fi mult mai bine peste vreo 50 de ani", crede Florian Moruzi.

De aceeasi parere este si Iulian Cazacut, care spune ca responsabilitatea fata de cei 500 de angajati este aceeasi ca responsabilitatea fata de propria sa familie.

"In aceste vremuri, sigur ca managerul isi da masura profesionalismului sau. Am in primul rand o responsabilitate fata de mine, de angajatii mei, de familiile lor si, bineinteles, fata de familia mea", spune managerul firmei Doly Com.

 

Afacerea, o loterie in care lozul castigator il are managerul!

Managerii reclama insa neimplicarea forurilor responsabile, la nivelul judetului Botosani oamenii de afaceri nebucurandu-se de o atentie deosebita, nici macar minimala, din partea institutiilor statului.

"Un forum economic, in care sa se regaseasca toti agentii importanti din judet, ar clarifica foarte multe probleme si ar reusi sa imprime o strategie comuna pentru iesirea zonei din anonimatul economic. Rolul major ar trebui sa si-l asume Camera de Comert si Industrii, dar ce se intampla acolo din punct de vedere al activitatii este halucinant. Va dau doar un singur exemplu: noi am fost invitati sa facem parte din Camera de Comert romano-germana, datorita faptului ca avem actionariat german in societate, in schimb, la orice delegatie germana sosita in Botosani ne-au spus: Pas. Ce sa le mai zici?", se intreaba retoric Florian Moruzi.

Care ar fi rostul aceste comunicari? Identificarea de solutii, chiar daca initial doar la nivel teoretic. Camera de Comert ar intermedia si chiar produce efecte in mediul de afaceri, prin crearea relatiilor si facilitatea contractelor intre parteneri.

"Agentii economici ar trebui sa fie capabili sa stranga pe cat posibil toate oportunitatile din piata locala si mai mult de atat sa isi extinda afacerile in alte zone ale tarii, pentru a colecta cash suplimentar. Cat timp vom sta numai aici si ne vom vinde doar unul altuia nu aducem nici un plus valoare. Se spune si e adevarat ca suntem un judet cu avantaje in zona agricola. Fara sa procesam superior produsele agricole aici, si multumindu-ne doar sa vindem recolta, acest avantaj se anuleaza", completeaza managerul de la Casa Painii.

Si la nivelul judetului Botosani, la fel ca in intreaga tara, au intervenit modificari majore in piata de desfacere si de consum. E adevarat, efectele crizei sunt ceva mai mici in domeniul alimentar si de servicii.

"In general, vanzarile au scazut foarte mult in aceasta perioada. Cea mai afectata cred ca este sfera produselor industriale. Mai putin afectate sunt domeniile produselor alimentare si serviciilor de larg consum", confirma Cezar Ilas.

Aceeasi parere o are si Iulian Cazacut.

"Puterea de cumparare scazand, se resimte in scaderea consumului, chiar daca nu drastic. Incercam sa ne adaptam, sa schimbam structura productiei in primul rand in functie de cerere. Cautam solutii pentru a mentine cifra de afaceri, dar si preturile", spune managerul firmei Doly Com.

Producatorii din domeniul alimentar reclama si inconstanta consumatorului.

"Probabil ca unele domenii au suferit modificari majore si, din pacate, in sensul negativ al lucrurilor. In alimentatie avem de-a face cu vanzari in salturi. S-a pierdut constanta si cadenta!", marturiseste Florian Moruzi.

 

Statul, o necunoscuta in ecuatia crizei economice!

Managerii botosaneni asteapta interventia statului pentru stabilizarea din zona financiar-bancara, o politica fiscala si monetara a statului in contextul economic actual. Fiind nevoite sa functioneze cu costuri foarte mari, companiile se vor inchide sau vor disponibiliza oameni, iar somajul va cadea tot pe umerii statului.

"Din pacate, statul roman a luat doar masuri care ingreuneaza si mai mult activitatea firmelor. In fiecare zi citesc articole despre noi biruri pe care statul le pune pe spinarea firmelor. Masuri care sa le ajute se iau numai la mod declarativ. Si asta in conditiile in care acest guvern se vrea de orientare liberala", este de parere Cezar Ilas.

"Statul este unul dintre cei mai prosti administratori ai resurselor. E mult diletantism si, din pacate, asistam la lovituri finale si mortale pe care le da unor afaceri prin neefectuarea platilor la scadenta. Am sa va raspund cu o maxima: Sunt mandru ca platesc taxe, dar daca as plati doar jumatate as fi si mai fericit", transeaza problema Florian Moruzi.

Pana la mult asteptatele intervenitii ale statului, managerii se straduiesc insa sa reziste, chiar daca acest lucru inseamna o noua politica a firmei, o reorientare catre nevoile consumatorului in vremuri de criza, metode care sa ofere, cu costuri mici, activitati de eficientizare.

"Am luat in primul rand masuri care vizeaza reducerea cheltuielilor, masuri de diversificare a gamei de servicii, masuri de eficientizare a activitatii. S-au creat noi grile de abonamente care sa permita persoanelor care trec prin dificultati financiare sa achizitioneze un serviciu mai ieftin si de o calitate foarte buna. In cateva zile va fi lansata oferta comerciala pentru serviciul triple-play (internet-tv-telefon), fapt care va permite clientilor nostri sa plateasca mai putin sau cu aceiasi bani sa beneficieze de servicii suplimentare", a incheiat Cezar Ilas, managerul firmei City Net.

Pana la o stabilizare a mediului de afaceri si a sistemului legislativ, statul roman are, se pare, o mare problema: actioneaza iresponsabil, riscand sa scape de sub control economia unei tari la care, din pacate, nu a contribuit prea mult.

Specialistii acuza greseli flagrante, unele dintre ele facand referire inclusiv la ilegalitatea modificarii Codului Fiscal, ministrii guvernand mai mult prin ordonante de urgenta.

(F.Tonita)


 

 

 

 
 

 

 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Colegiul Medicilor: În ţară sunt activi 304 chirurgi pediatri, care este situația la Botoșani!

astăzi, 14:40

Numărul total al chirurgilor pediatri cu status activ este 304, a transmis Colegiul Medicilor, după o solicitare făcută în contextul cazului adolescentului de 16 ani care a murit la Spitalul...

Ciprian Manolache: „PSD e singurul partid care are programe pentru pregătirea forței de muncă înalt calificată pentru industriile competitive”

astăzi, 14:02

Ciprian Manolache, inspector scolar general adjunct și profesor de limba și literatura română la Liceul Pedagogic "Nicolae Iorga" din Botoșani, candidat PSD pentru Camera Deputați...

Zi neagră pentru muzica românească: Marius Bațu și Gabriel Cotabiță s-au stins din viață! (Foto, Video)

astăzi, 13:03

Ne-a părăsit Marius Bațu! Unul dintre cei mai apreciați cântăreți de muzică folk din România, Marius Bațu, a murit la vârsta de 65 de ani. Nicu Alifantis a transmis un mes...