Harta detaliata a marilor castigatori dupa Haga: marele pot merge la OMV, restul la Sterling, alte suprafete raman de impartit!

Harta detaliata a marilor castigatori dupa Haga: marele pot merge la OMV, restul la Sterling, alte suprafete raman de impartit!

 Harta concesionarilor Marea Neagra  Hot News

OMV castiga singurul zacamant sigur de gaz aflat in zona recuperata!

OMV a mostenit concesiunile de la Petrom. Sterling Resources castiga si ea, dar zacaminte mai putin sigure. Nu inseamna ca altele noi nu pot fi gasite (vezi titeiul din blocul Histria XVIII descoperit de Petrom in 2007).

Aproximativ 50% din suprafata castigata in urma deciziei de la Haga ramane inca de dat in explorare si exploatare.

Din harta se vede clar:

- ce concesiuni detin cele doua companii si cat din aceste concesiuni erau in zona disputata.

- in partea castigata la Haga exista o intreaga zona neconcesionata inca, in care apar structuri cu posibile zacaminte de hidrocarburi. 

-  unul dintre cele mai importante zacaminte de gaz se afla in zona disputata. Ceea ce nu se stie este ca zacamantul de gaz este deja dat catre doua companii, nu catre una singura, si asta cu cativa ani inainte de decizia Curtii. Repetam, noi descoperiri de zacamant sunt oricand posibile, fata de cele marcate pe harta.  

Suprafetele deja concesionate se prelungeau in zona disputata, cu mentiunea ca exploatarea era blocata pana la finalizarea litigiului. Castigand la Haga, statul roman le-a deblocat exploatarea celor doua companii. Cine ce castiga in urma deciziei pronuntata de Curtea Internationala de Justitie?  

- Din cei 9700 de km patrati, cam jumatate este deja concesionata. Zona hasurata cu albastru apartine OMV-Petrom, care este marele castigator al deciziei. In urma deciziei de la Haga, OMV Petrom va putea exploata si cei aproximativ 4000 de km patrati care erau pana marti, 3 februarie, in litigiu.

- Din harta rezulta ca unul din zacamintele importante de gaz, marcat cu rosu, se afla exact in zona aflata in litigiu, prin urmare OMV-Petrom nu-l putea exploata.

- OMV a cumparat Petrom-ul in 2004, cu tot cu concesiunile din Marea Neagra, inclusiv cu zacamantul de gaz aflat in litigiu cu Ucraina si care era blocat. 

- Pe langa zacamintele sigure, nu trebuie ignorata sansa de a descoperi noi zacaminte, mai ales ca pe harta apar inca din 2000 pozibile structuri de hidrocarburi; de exemplu, in 2007,  Petrom a anuntat descoperirea unui zacamant de titei pe blocul de exploatare Histria XVIII din Marea Neagra (357 tone de titei si 35.000 metri cubi de gaze zilnic); productia este estimata sa inceapa in 2009.

- Intr-una din concesiunile Petrom a intrat in 1998 compania franceza Elf, cu 30%, dar nu este vorba de concesiunea in care apare zacamantul de gaz deja descoperit. 

- A doua companie care care isi ia o bucatica in urma deciziei de la Haga este Sterling Resources. Zona hasurata cu verde este concesionata de Sterling Resources, care a cumparat concesiuinile detinute de Paladin. Din harta rezulta ca in zona disputata cu Ucraina se afla o mica parte din suprafetele concesionate deja, cateva sute de km patrati. Exploatarile de gaz, marcate cu rosu pe harta, se afla in afara suprafetei disputate la Haga. 

- Conutry manager-ul companiei canadiene Sterling, Niculae Vidu, a refuzat sa faca orice fel de comentarii: “Compania e listata la Toronto si nu pot face nici un fel de declaratii publice. Potrivit Bussines Standard, Niculae Vidu este omul de legatura dintre Rompetrol si Sterling. Potrivit sursei citate, Vidu este atat administrator al Rompetrol Well Services SA cat si director general adjunct al reprezentantei in Bucuresti al companiei canadiene Sterling Resources Limited. 

- Din harta rezulta ca in partea castigata la Haga exista o intreaga zona neconcesionata, in care apar in cerculete rosii nehasurate structuri cu posibile hidrocarburi, o posibila miza pentru marii jucatori din lumea petrolului. 
 

 Nota: Harta publicata de HotNews.ro a fost realizata la inceputul anilor 2000. Intre timp s-au produs cateva modificari (Paladin este acum preluata de Sterling, iar Petrom a devenit OMV), dar suprafetele concesionate raman valabile. HotNews.ro a realizat mici interventii cu actualizarea unor date si precizari suplimentare. 

HotNews.ro a realizat un istoric al actelor care se refera la perimetrele din Marea Neagra, Midia si Pelican, cel din urma fiind inclus in zona de 9700 kilometri patrati care au fost conferiti Romaniei prin decizia Curtii Internationale de Justitie de la Haga.

Compania canadiana Sterling Resources a intrat in Romania in 2006. In 2007, Agentia Nationala pentru Resurse Minerale (ANRM) a transformat licenta de explorare pentru perimetrele Midia si Pelicanul intr-un contract de concesionare. Actul ratificat in noiembrie 2008 de fostul premier Tariceanu permite practic companiei Sterling Resources sa exploateze resursele de gaz si petrol.

Sursa: Hot News

 

 

 
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Atenție la fraudele informatice și la „investițiile” online! Iată cum vă puteți proteja!

astăzi, 17:13
28

În ultima perioadă se constată o creștere a sesizărilor referitoare la săvârșirea  unor infracțiuni de înșelăciune în mediul online care au ca bază folosirea &ic...

Temele pentru acasă între necesitate și obligație, ce ne sfătuiesc specialiștii în educație din Botoșani!

astăzi, 16:21
85

Țări ca Polonia și Finlanda au decis eliminarea temelor pentru acasă, considerând că beneficiul asupra copilului în ansamblu este nul.De fapt care e adevărul? Mai au nevoie copii...

Elena Damian a plecat de câteva zile de acasă, familia nu mai știe nimic de ea. Sunați la 112 dacă ați văzut-o!

astăzi, 15:33
290

Polițiștii botoșăneni efectuează verificări pentru localizarea unei femei, de 56 de ani din comuna Păltiniș care, la data de 17 aprilie a.c., a părăsit în mod voluntar domiciliul iar p...