Fermieri mici, medii sau mari, cu experiență mai mult sau mai puțină în cultivarea bostanilor, au ieșit pe piață cu dovlecii de decor și care merg sculptați sau scobiți pentru a fi transformați în felinare.
Sculptatul dovlecilor este o activitate de interes pentru cei mici, iar aerul tomnatic este creat imediat în instituții, în vitrinele magazinelor sau în parcuri, dacă aduci câțiva baloți de paie pe care să troneze, colorați în portocaliu și rotunzi, dovlecii.
Dovlecii de Halloween au o piață a lor, începând cu grădinițele private
Marius Nicolae, inginer agronom din localitatea Tărtășești, județul Dâmbovița, cultivă diverse legume, dar și o suprafață de 2,30 ha cu dovleac, cultură pe care a mizat foarte mult. Pentru că a avut preț bun, tânărul fermier a spus pentru Agrointeligența că anul viitor va cultiva pe 90% din suprafață doar dovleac.
”M-am orientat către cultura de dovleac pentru că este mai productivă, mai bănoasă. În zona noastră toată lumea știe să facă varză și cartofi. Fiind aproape de București, mie îmi este ușor să găsesc clienți. Este un trend care se va dezvolta din ce în ce mai mult. Eu dau dovleac către grădinițele private, către operele comice care merg către marcarea acestei sărbători de Halloween. Anul acesta am avut hibrizi de dovleac pentru Halloween de la Syngenta, de la Terrafin, noul lor boomer, am pus și dovleci de plăcintă și de copt. Am cultivat în jur de 2 hectare de dovleac, dar anul viitor voi cultiva în jur de 7-8 hectare doar de dovleac. Piața de desfacere este vastă, de la florării, la instituții și persoane care vor să-și decoreze curțile. Lucrez de anul trecut cu Opera Comică pentru Copii, din Giulești, mai nou, printre clienții mei se numără și Muzeul Antipa din București”, ne-a spus fermierul Marius Nicolae.
Dovlecii de Halloween au un preț bun în acest an: se vând cu 2-3,5 lei pe kilogram și se folosesc doar pentru decor și la sculptat, cu toate acestea, cererea este mare, spune fermierul.
”Dovlecii de Halloween se folosesc doar la sculptat, în alimentație nu, nici măcar pentru animale. Se păstrează foarte bine de la recoltat până la livrat, deci au un termen de peste 30 de zile de depozitare. Noi îi livrăm imediat după ce îi culegem, mai vindem și de la poarta fermei și la un lanț de magazine (Mega Image), dar prin intermediari. Prețurile au fost pe bucată, cantitățile de angros s-au vândut la kilogram, cu 2,50 lei/kg. Eu am fost mulțumit. Pe online nu prea am vândut anul acesta. Am produs pe un hectar în jur de 30 de tone. Se putea și mai bine doar că anul acesta a fost foarte greu din cauza lipsei precipitațiilor. Eu am avut irigații, altfel nu produceam nimic, însă per total sunt mulțumit”, a conchis fermierul dâmbovițean pentru Agrointeligența.