Ce este sorizul și de ce îl cultivă fermierii din Republica Moldova!

Ce este sorizul și de ce îl cultivă fermierii din Republica Moldova!

În urmă cu 50 de ani, cercetătorul Gheorghe Moraru a omologat primul hibrid de soriz în Republica Moldova. Soriz este o cultura agricolă pe care nu o întâlnești în România, însă este tot mai atractivă pentru fermierii din Republica Moldova. Peste Prut este, de altfel, și locul unde sunt omologați deja patru hibrizi de la planta desprinsă direct din sorg.

În Republica Moldova, printr-o muncă de decenii, au fost creați hibrizi de sorg înalt productivi cu bob comestibil- sticlos, asemănător cu orezul, care în prezent se răspândesc sub denumirea soriz (sorghum oryzoidum). La momentul acutal cercetarile ştiinţifice şi seminologia sorzului sunt prelungite, și se consideră că sorizul poate fi folosit în producția de alimente sănătoase și reprezintă o variantă ieftină pentru furajarea animalelor.

Cercetătorul al cărui nume este strâns legat de soriz este Gheorghe Moraru, șeful laboratorului specializat în studierea culturilor de soriz și sorg de la Institutul de Genetică Fiziologie și Protecția Plantelor al Academiei de Științe a Moldovei. Acesta anunța autoritățile venită în vizită la institut că actualmente sunt omologaţi 4 hibrizi de soriz de selecţie moldovenească, inclusiv Pişcevoi 1 şi Porumbeni 6 în RM, Porumbeni 6 şi Oxamât în Ucraina şi Porumbeni 3 în Federaţia Rusă. Hibridul SAŞM 3 era, în octombrie anul trecut, încă în testări la Comisia de Stat a Republicii Moldova.

Conform particularităţilor morfobiologice, planta de soriz este similară cu planta de sorg pentru boabe şi se caracterizează cu rezistenţă sporită la secetă îndelungată (pînă la 2- 3 săptămâni), suportă soluri salinizate şi în comparaţie cu porumbul este nepretenţioasă faţă de fertilitatea solului. sorizul suportă temperaturi înalte ale aerului pe fundalul secetei îndelungate, care pentru celelalte graminee în aceste condiţii devin fatale. La formarea unei unităţi de masă uscată sorizul consumă cu 25-30 % de umiditate mai puţin decât porumbul şi de 1,5 mai puţin decât orezul.

Șeful laboratorului spune că în cazul respectării tehnologiei de cultivare şi recoltare în termenii prevăzuţi, producţia sorizului este la nivelul porumbului, dar în anii secetoşi, mai ales în partea de sud a Republicii Moldova, recolta depăşeşte porumbul cu 2- 3 t/ha de boabe. În condiţiile climatice aspre din vara anului 2012, cel mai secetos din ultimii 60 de ani pentru fermierii moldoveni, hibrilul Pişcevoi 1, cultivat de fermierul Vasile Ciorbă din satul Cruglic, raionul Criuleni a demonstrat producţia de 3,6 t/ha boabe, pe când porumbul în aceste condiţii pe loturile vecine nu a format boabe pe ştiuleţi.

În urma cercetărilor ştiinţifice efectuate în institutele de ramură, bobul de soriz a fost înalt apreciat în calitate de materie primă pentru producerea concentratelor alimentare, prepararea garniturilor diferitor alimente, printre care multe originale, inclusiv dietetice.

Conţinutul mare de microelemente, vitamine şi iod, precum şi grăsimile uşor asimilabile pentru organismul omului, ridică valoarea crupelor de soriz la cea mai înaltă scară, contribuind pozitiv la eliminarea substanţelor nocive din organism şi la reducerea conţinutului de holesterină, ceea ce asigură micşorarea riscurilor de boli cardiovasculare.

Analiza biochimică a crupelor de soriz şi degustarea bucatelor preparate din ele demonstrează că, crupele de soriz bine fabricate sunt analogice celor de orez (îndeosebi după calităţile gustative) şi pot înlocui parţial acest produs.

Agrointel.ro

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
609

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
457

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
2994

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...