Cașcavalul de Săveni a devenit produs tradițional european

Cașcavalul de Săveni a devenit produs tradițional european

Cașcavalul de Săveni a devenit din aprilie 2021, produs cu Indicație Geografică Protejată, ceea ce înseamnă că este recunoscut la nivelul Uniunii Europene și nu poate fi imitat sau utilizat neadecvat.

 

Toate produsele tradiționale românești protejate la nivelul Uniunii Europeane, din categoria alimentelor, incluse în Registrul indicațiilor geografice protejate (IGP) sunt:

1. Magiun de prune Topoloveni, din aprilie 2011

2. Telemea de Ibăneşti, din martie 2016

3. Salam de Sibiu, din februarie 2016

4. Novac afumat din Ţara Bârsei, din aprilie 2017

5. Scrumbie de Dunăre afumată, din decembrie 2018

6. Cârnaţi de Pleşcoi, din octombrie 2019

7. Telemea de Sibiu, din octombrie 2019

8. Cașcaval de Săveni, din aprilie 2021

9. Salata cu icre de ştiucă de Tulcea, din iunie 2021.

În prezent, există peste 1.600 denumiri noi pentru produse alimentare deja protejate, dintre care peste 60 sunt specialități tradiționale garantate. După Cașcavalul de Săveni,  „Salata cu icre de știucă! completează ” întregește lista la 1.610 de produse protejate la nivelul UE, disponibilă în baza de date eAmbrosia, potrivit comunicatului de presă transmis de Comisia Europeană.

Ce înseamnă „Indicație geografică protejată (IGP)”

Indicațiile geografice permit consumatorilor să aibă încredere și să distingă produsele de calitate, ajutând, de asemenea, producătorii în comercializarea lor.

Indicația geografică protejată arată legătura dintre regiunea geografică specifică și denumirea produsului, în cazul în care o anumită calitate, reputație sau altă caracteristică poate fi atribuită în mod esențial originii sale geografice. Produsele cu IGP pot fi alimente, produse agricole sau vinuri. Pentru a beneficia de această etichetă de calitate, cel puțin una dintre etapele de producție, prelucrare sau preparare trebuie să aibă loc în regiune.

În cazul vinului, aceasta înseamnă că cel puțin 85% din strugurii utilizați trebuie să provină exclusiv din aria geografică în care se produce efectiv vinul.

 

Spune-ne opinia ta