Benzina și motorina s-au scumpit din nou: Motorina e la maximul anului, benzina n-a mai avut un preț atât de ridicat de vara trecută

Benzina și motorina s-au scumpit din nou: Motorina e la maximul anului, benzina n-a mai avut un preț atât de ridicat de vara trecută

Prețurile la benzină și motorină au crescut puternic de la mijlocul verii și până în prezent, țara noastră întâlnind ultima oară o scumpire atât de accentuată într-un interval atât de scurt la începutul anului trecut.

Potrivit datelor Peco-online.ro, ieri, prețul mediu pentru un litru de motorină standard era de 7,74 lei, în timp ce un litru din cel mai ieftin sortiment de benzină se vindea, în medie, cu 7,37 lei.

Motorina a mai atins acest maxim, fără să-l depășească, în ianuarie 2023. Când vine vorba de benzină, ultima dată când acest carburant s-a vândut cu un preț asemănător cu el din prezent a fost în august 2022.

Comparativ cu luna trecută, prețul mediu al unui litru de benzina s-a majorat cu 2,1%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 7,5 lei mai mult decât în urmă cu 30 de zile. În cazul motorinei, pretul mediu al unui litru a crescut cu 4%, ceea ce înseamnă că un plin (50 de litri) costă astăzi cu 15 lei mai mult, scrie Digi24.

Diferența de preț dintre carburanți a reapărut

Carburanții au început anul la o diferența mare de preț unul de celălalt. Motorina era 7,57 de lei pe 1 ianuarie 2023, în timp ce benzina se vindea cu 6,4 lei pe litru. Începutul lui 2023 a coincis si cu suspendarea compensării cu 50 de bani a prețurilor carburanților.

Ulterior, motorina a scăzut treptat, în timp ce benzina a crescut ușor, iar la finalul primăverii deja prețurile erau similare și diferența de preț între benzină și motorină, formată în martie 2022 și care atinsese și 1,5 lei pe litru în toamna acelui an, a dispărut.

Finalul lunii iulie a pornit creșterea prețurilor, iar începutul lui august a însemnat reapariția diferenței de preț între carburanți. În prezent, un litru de motorină standard este mai scump cu 40 de bani decât un litru de benzină standard.

Prețul petrolului a crescut

Preţurile petrolului au urcat săptămâna trecută la maximele din ultimele 10 luni, deoarece producţia slabă a exploatărilor de şist din SUA a amplificat îngrijorările legate de aprovizionare, din cauza reducerilor extinse ale producţiei din partea Arabiei Saudite şi Rusiei.

„Piaţa începe să realizeze că oriunde te uiţi, există preocupări cu privire la aprovizionarea limitată, fie că este vorba de ţiţei, motorină sau benzină”, a declarat Phil Flynn, analistul Price Futures Group.

Amplificând aceste preocupări, producţia de petrol din SUA, din regiunile de top producătoare de şist, este pe cale să scadă la 9,393 milioane de barili pe zi (bpd) în octombrie, cel mai scăzut nivel din mai 2023, a anunţat luni Administraţia pentru Informaţii Energetice din SUA. Aceasta ar fi a treia scădere lunară consecutivă.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Interviu cu un botoșănean, make-up artistul vedetelor din capitală. „Sunteți frumoase, fetelor!” (foto)

Luni, 4 Decembrie 2023
1318

Alexandru Tanasă sau Alex, așa cum îi spun apropiații, este din comuna Drăgușeni, județul Botoșani și se poate lăuda cu un palmares impresionant la vârsta lui. Și-a dorit să fie...

Ample acțiuni cu polițiști, jandarmi și polițiști de frontieră, s-a lăsat cu amenzi și permise reținute

Luni, 4 Decembrie 2023
301

În ultimele 24 de ore, polițiștii botoșăneni au organizat 7 acțiuni punctuale în Darabani, Săveni, Botoșani, Flămânzi, Bucecea și Dorohoi, în cadrul acțiunii BLOCADA,...

(Și) personalul TESA de la „Mavromati” continuă protestele (foto, video)

Luni, 4 Decembrie 2023
104

Continuă protestele și la Spitalul Județean de Urgență „Mavromati” din Botoșani. Personalul TESA a ieșit, pentru a 11-a zi, în fața unității sanitare în semn de prote...