Bătaie de cap cu recuperarea taxei auto! Ce soluţie au la îndemână botoşănenii!

Odată cu liberalizarea înmatriculării autovehiculelor second-hand aduse din străinătate, a apărut un fenomen neplăcut. Botoşănenii care sperau să-şi recupereze taxa de mediu nu mai şanse în acest sens, pentru că au dispărut, prin abrogare, normele metodologice.

Bătaie de cap cu recuperarea taxei auto! Ce soluţie au la îndemână botoşănenii!

   FOTO: Ştiri.Botoşani.Ro

Dispariţia timbrului de mediu a declanşat o inflaţie de înmatriculări de autovehicule second- hand la Serviciul Public Comunitar Regim Permise Auto şi Înmatriculări.

Orice botoşănean care şi-a dorit maşina şi-a "comandat-o" din Vest, Germania în special, şi a răbdat câteva zile sau săptămâni până când şi-a înmatriculat-o fără să mai plătească taxe de mediu şi timbre de mediu. Problema este că odată cu ordonanţa care reglementa timbrul de mediu a fost eliminată şi procedura administrativă prin care se recuperau banii din taxele anterioare. Astfel că singura variantă rămasă la îndemâna botoşănenilor este datul în judecată.

"Cererile pe cale administrativă, prin Fisc, se puteau face strict pentru taxele achitate între perioada ianuarie 2007 – decembrie 2012, în speță pentru taxa de prima înmatriculare, taxa pe poluare și taxa pe emisii poluante. Chiar şi aşa, taxa se restituia în cinci ani. Acum, însă, s-a prescris dreptul de acţiune împotriva statului", spune un avocat botoşănean.

Practic, prin abrogarea ordonanței doar cei care și-au înmatriculat mașinile în anul 2012 mai pot solicita sumele și doar în instanță. Înainte de această dată, recuperarea taxei este prescrisă, iar șoferii nu mai pot cere banii înapoi. Începând cu 2013, s-a introdus timbrul de mediu, pentru recuperarea căruia trebuia mers oricum în instanță.

"Singurele restricții ar fi termenul de prescripție de cinci ani precum şi obligativitatea ca autoturismul să fi fost adus dintr-un stat al UE", explică avocatul.

Guvernul îi îndeamnă pe cei ce au de recuperat bani să aştepte "emanaţiile" unui grup de lucru care caută o posibilă soluţie.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

O nouă lege destinată părinților singuri a fost adoptată de Camera Deputaților. Ce beneficii aduce!

astăzi, 17:05
37

Proiectul de lege care propune eliminarea obligației părinților singuri de a lucra în ture de noapte și precizează că aceștia pot lucra doar dacă își doresc a fost votat favorabil...

Carne de miel vândută direct de pe bancheta din spate a mașinii, la Botoșani. Polițiștii au aplicat amenzi!

astăzi, 15:34
80

În dimineața zilei de 1 mai, polițiștii locali din cadrul Serviciului Activitate Comercială și Cameră de Corpuri Delicte, pe durata îndeplinirii atribuțiilor de serviciu, în P...

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47
130

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...