ATENȚIE! Firmele private scapă de obligația de a ține evidența datoriilor mai vechi de 30 de zile

ATENȚIE! Firmele private scapă de obligația de a ține evidența datoriilor mai vechi de 30 de zile

Un act normativ în vigoare din septembrie 2016 obligă firmele din România să-şi organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi a datoriilor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor. Mai precis, există obligaţia transmiterii online a unei situaţii cuprinzând datoriile mai vechi de 30 de zile, însă situația se va schimba cât de curând, potrivit unui document promulgat azi de președintele țării. Astfel, evidența datoriilor va trebui ținută doar de persoanele juridice cu capital de stat, ceea ce înseamnă că societățile private vor fi scutite de la aplicarea prevederilor, de îndată ce actul normativ va fi publicat în Monitorul Oficial.

Potrivit Avocatnet.ro, Ordonanţa Guvernului nr. 22/2016 pentru modificarea OUG nr. 77/1999 privind unele măsuri pentru prevenirea incapacităţii de plată a fost publicată pe 29 august 2016 în Monitorul Oficial şi a intrat în vigoare pe parcursul lunii septembrie 2016.

Concret, documentul citat stabileşte că persoanele juridice, indiferent de forma de organizare şi de tipul de proprietate, sunt obligate să organizeze evidenţa obligaţiilor de plată şi evidenţa creanţelor, pe termene scadente, către orice creditor, respectiv de la orice debitor.

Totodată, firmele sunt obligate, conform actului normativ în vigoare, să întocmească o situaţie privind sumele restante mai vechi de 30 de zile de la emiterea facturii fiscale sau de la scadenţă, dacă scadenţa este clar specificată, către orice creditor, respectiv de la orice debitor, persoană juridică cu sediul în România.

Totuși, un act normativ emis de Guvern are nevoie de aprobare prin lege, în Parlament, pentru a-și încheia traseul legislativ. În acest sens, Camera Deputaților a adoptat la final de mai 2017, în calitate de For decizional, un Proiect de lege privind aprobarea OG nr. 22/2016, document ce a primit astăzi și semnătura președintelui Klaus Iohannis.

În forma promulgată azi și care urmează să apară în Monitorul Oficial, documentul elimină firmele private de la obligația de a întocmi o evidență a datoriilor mai vechi de 30 de zile, menținând prevederea doar pentru persoanele juridice cu capital integral/ majoritar/ minoritar de stat.

Ce obligații au firmele, potrivit legislației în vigoare

Potrivit OG nr. 22/2016, în vigoare din septembrie anul trecut, situația datoriilor mai vechi de 30 de zile trebuie transmisă online, la o "adresă dedicată în acest scop", în vederea includerii în procedura de compensare a datoriilor neplătite la termenele scadente. În plus, situaţia trebuie actualizată de către firme în termen de o zi lucrătoare de la momentul oricărei modificări survenite.

De altfel, actualizarea situației în termen de o zi lucrătoare era principala obiecție a profesioniștilor din domeniu, așa cum am explicat aici. În plus, clarificări privind "adresa dedicată în acest scop" la care ar fi trebuit transmise informațiile urmau să fie incluse în normele de aplicare, care însă nu au mai fost publicate, deși Ministerul Economiei ne-a informat în decembrie 2016 că documentul fusese elaborat - detalii, aici.

Potrivit normelor în vigoare, în cazul debitorului, situaţia trebuie să cuprindă următoarele informaţii:

-denumirea, sediul social şi codul fiscal;
-denumirea, sediul social şi codul fiscal al creditorului;
-numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie plătită creditorului.

În acelaşi timp, atunci când o firmă are calitatea de creditor, va furniza în situaţia amintită următoarele date de identificare:

-denumirea, sediul social şi codul fiscal;
-denumirea, sediul social şi codul fiscal al debitorului;
-numărul, data emiterii, scadenţa, dacă este clar specificată, valoarea şi soldul facturii ce urmează să fie încasată de la debitor.

Totuși, noile prevederi se vor aplica, potrivit documentului promulgat azi de șeful statului, doar persoanelor juridice cu capital de stat, astfel că firmele private vor fi scutite de asemenea obligații.

Notă: Potrivit actului analizat, de păstrarea, stocarea şi utilizarea informaţiilor, datelor şi situaţiilor comunicate de entitățile cu capital de stat se va ocupa personalul structurii de compensare a datoriilor din cadrul Sucursalei Bucureşti a Centrului de Pregătire pentru Personalul din Industrie - CPPI Buşteni, instituţie publică subordonată Ministerului Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri.

Vezi pe Avocatnet.ro cuantumul amenzilor pentru firmele care nu respectă prevederile

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri

Cerbul de Aur: 71 de artişti din 21 de ţări s-au înscris în concursul de interpretare

Duminică, 7 Iulie 2019
615

Organizatorii, televiziunea publică, au închis sâmbătă sesiunea de înscrieri pentru Concursul internaţional de interpretare al Festivalului Cerbul de Aur – ediţia 2019....

„Spider-Man: Far From Home”, al doilea film cu cele mai mari încasări de Ziua Independenţei

Duminică, 7 Iulie 2019
463

Pe 4 iulie, filmul regizat de Jon Watts, al şaptelea al francizei, a generat încasări de 25,2 milioane de dolari, potrivit Variety. Sursa: News.roCiteste mai mult AICI

Un tată a înălţat o dronă pentru a-şi fotografia copiii aflaţi pe plajă. La scurt timp după aceea a avut parte de un moment de infarct: „A fost un moment de la Dumnezeu”

Sâmbătă, 6 Iulie 2019
3003

În apă se aflau, în acel moment, cinci persoane, printre care trei sunt copiii lui Dan Watson, operatorul dronei, potrivit unui articol publicat pe platforma MSN News.Pe aceeaşi plaj...