APIA verifică fermele din Botoșani pentru respectarea directivelor de reducere a eroziunii solului prin acoperirea minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie

Agenția de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Centrul Județean Botoșani a anunțat astăzi că verifică activitatea a 257 ferme din județ, care administrează 3251 parcele și un total de 6500 ha de teren, pentru a se vedea cum acționează acestea în vederea reducerii eroziunii solului.

Controlul pentru GAEC 4 – Acoperirea minimă a solului are loc în perioada 01.11-31.12.2021, iar până la această dată au fost verificate deja 25% din ferme, a precizat sursa citată.

Într-un comunicat, APIA -  Centrul Județean Botoșani, a explicat că obiectivul acestui standard îl constituie reducerea eroziunii solului prin acoperirea minimă a terenului pe timpul iernii cu vegetaţie sau resturi vegetale.

Fermierul trebuie să asigure acoperirea cu vegetație sau resturi vegetale pe timpul iernii a cel puțin 20% din suprafața arabilă totală determinată în urma tuturor controalelor la nivelul întregii exploatații, fie prin înființarea de culturi de toamnă sau culturi perene, fie să nu execute arătura de toamnă după recoltarea culturilor”, a explicat APIA, Centrul Județean Botoșani.

Culturi de toamnă: grâu (Triticum sp.), triticale, secară (Secale cereale), orz (Hordeum sp.), ovăz (Avena sativa), mazăre (Pisum sativum), borceag de toamnă - amestec format dintr-o leguminoasă anuală de toamnă (măzăriche - Vicia sp.)  şi o cereală de toamnă, rapiţă (Brassica sp.).

Culturi perene: lucernă (Medicago sativa), trifoi (Trifolium pratense), sparcetă (Onobrychis viciifolia), ghizdei (Lotus corniculatus), sulfină (Melilotus sp.), golomăţ (Dactylis glomerata), firuţă (Poa sp.), Raigras peren (Lolium perenne), Festuca (Festuca pratensis) ş.a.

 “De asemenea, terenul arabil nelucrat, întreţinut în bune condiţii agricole şi de mediu, poate fi considerat ca acoperit cu vegetaţie. Pentru evaluarea conformităţii, la calcularea procentului de acoperire a terenului pe timpul iernii, se va ţine cont de toate suprafeţele arabile însămânţate toamna, excluzând suprafeţele de teren arabil care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul nr. 4 - Culturi verzi, precum şi suprafeţele care fac obiectul sprijinului pentru Pachetul 7 - Terenuri arabile importante ca zone de hrănire pentru gâsca cu gât roşu (Branta ruficollis), cât şi de suprafeţele nearate din cadrul fermei, indiferent dacă acestea îndeplinesc sau nu celelalte criterii de eligibilitate.

Fermierilor care nu respectă această condiţie li se vor aplica reduceri la suma totală, care pot merge până la excluderea de la plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC 4”, a mai adăugat directorul executiv al APIA Botoșani, Lliviu Stelian Zaharia.

 

Spune-ne opinia ta