Anul viitor vom afla câți străini dețin terenuri și fac agricultură în România

Anul viitor vom afla câți străini dețin terenuri și fac agricultură în România

Anul viitor vom afla câți străini sunt proprietari și lucrează terenurile din România și cât teren le-a mai rămas de fapt românilor. Acest lucru după ce se vor centraliza datele din recensământul general agricol, o acțiune care este în plină desfășurare.

Invitat în emisiunea InSecuritate, Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS), susţine faptul că, deşi România are potenţial în zona agricolă, populaţia din ţara noastră care lucrează în agricultură este una îmbătrânită.

Acest lucru ar fi determinat de fapt și înstrăinarea terenurilor de către proprietarii români.

“La recensământul general agricol, încheiem culegerea datelor la sfârşitul acestei luni, avem şi întrebări legate de cetăţenia investitorilor, a celor care utilizează sau sunt proprietari ai terenurilor agricole. Şi eu sper ca anul viitor, în martie, să dăm estimări concludente şi să răspundem la această întrebare: cât la sută din suprafaţa agricolă a României este utilizată de cetăţeni care sunt din afara spaţiului UE sau din spaţiul UE, alţii decât români?”, a spus Tudorel Andrei, preşedintele Institutului Naţional de Statistică (INS).

Începută cu o întârziere de un an, din cauza pandemiei Covid – 19, culegerea datelor la recensământul general agricol din România se va încheia la finele acestei luni.

 

Spune-ne opinia ta