Un producător agricol a ajuns unul dintre cei mai căutaţi producători agricole din zona de sud a țării. Roşiile inimă de bou pe care le cultivă în comuna Cuza-Vodă se vând ca pâinea caldă. Ştefan Ţuţuianu are 58 de ani şi spune că a început să se ocupe de legumicultură după concedierile masive de la combinatul unde lucra. Le cultivă de mulţi ani, iar tomatele coapte şi zemoase au exact gustul de pe vremuri.
„Nu sunt tratate chimic în niciun fel, totul este bio. E un soi pretenţios, dificil, sunt foarte uşor perisabile, dar sunt cele mai vândute. Au miez cărnos, dulce şi sunt foarte zemoase. Exact ca o roşie adevărată. Răsadurile sunt bulgăreşti”, spune Ştefan Ţuţuianu.
„Când tragem linie, la final de sezon, ne dăm seama că munca nu a fost în zadar. Nu te îmbogăţeşti, pentru că şi costurile de producţie sunt ridicate, dar nici nu mori de foame. Este muncă multă, într-adevăr, şi constantă, dar ne-am obişnuit, ne place ceea ce facem. Şi costurile de producţie sunt ridicate. Gândiţi-vă că pentru un fir de răsad de roşii am plătit 2 lei. Închirierea tarabei la piaţă este 350 de lei pe lună, plus consum de combustibil de la fermă şi până aici, dar şi multe altele.. Nu ne plângem, dar sunt nişte realităţi cu care ne confruntăm”, explică Ştefan Ţuţuianu, care într-un an bun reuşeşte să vândă şi o tonă de roşii.
Pe lângă marfa românească, pieţele sunt inundate de roşii aduse din import fără gust, tratate chimic. Pentru a putea deosebi un sortiment autentic de cele de plastic, Ştefan Ţuţuianu vinde un pont clienţilor: „Roşia românească netratată este coaptă bine în mijloc. Este primul semn că a fost lăsată se coacă natural. Roşiile care sunt stropite prea mult, aduse de obicei din import, pot fi uşor recunoscute de oricine", ne dezvăluie producătorul.
Cele ajutate cu substanţe să se coacă sunt aproape trase la indigo. Aceeaşi formă, culoare şi consistenţă. Totuşi, pe lângă producătorii străini, există şi producători români care folosesc pesticidele şi alte substanţe pentru creştere fără limită, la ochi. Gustul roşiei este astfel alterat de chimicale.
"În mod natural, o roşie rezista cel mult 10 zile, însă după o serie de tratamente ţine şi 6 luni. Se folosesc foarte mulţi fertilizanţi, hormoni de creştere. Se folosesc hormoni la legare, se folosesc hormoni de coacere. Fructele, deşi nu ajung la maturitate fiziologică, ele pot coace. Arată impecabil, dar, în interior, procesele fiziologice se dezvoltă în continuare. Pentru a recunoaşte o roşie sănătoasă mai întâi trebuie să facem testul codiţei. Aceasta nu trebuie să fie uscată. Dacă este lemnoasă, înseamnă că roşia a fost grăbită să se dezvolte. Dacă în pulpă are un cerc alb este semnul că a fost tratată cu diverse substanţe", explică producătorul.