Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aplicat sancțiuni de 1.050.000 lei pentru dezechilibrele de pe piata gazelor de la sfarsitul lunii februarie, se arată într-un comunicat al instituției. Au fost sancționate 15 companii pentru 23 de fapte. Printre companiile sancționate se află transportatorul de gaze Transgaz, producătorii Romgaz și OMV Petrom, dar și furnizorii E.ON și Engie.
"La sfârșitul lunii februarie a acestui an, ANRE a fost sesizată cu privire la o stare de dezechilibru în funcționarea sistemul de transport al gazelor naturale (SNT), pe fondul unor temperaturi scăzute și a unui consum ridicat de gaze naturale. Ca urmare a acestui fapt, ANRE a finalizat 18 de acțiuni de control la 15 participanți la piața de gaze naturale, acțiuni care au vizat, pe de o parte, îndeplinirea obligațiilor legale de echilibrare fizică a SNT iar, pe de altă parte, îndeplinirea obligațiiilor legale de asigurare a cantităților de gaze naturale necesare consumatorilor, în conformitate cu contractele de furnizare încheiate.
În urma controalelor efectuate au fost aplicate sancțiuni contravenționale pentru de 23 de fapte, cuantumul însumat al acestora fiind de 1.050.000 lei.
Precizăm totodată faptul că amenzile aplicate de ANRE agenților economici constituie, în totalitate, venit la bugetul de stat", se arată în comunicatul ANRE.
Reamintim ca în luna februarie, pe fondul unor temperaturi mai scăzute, sistemul național de transport al gazelor s-a aflat timp de două zile în stare de dezechilibru, volumul de gaze din conducte fiind sub nivelul optim.
De altfel, sistemul național de transport s-a aflat foarte aproape de starea de risc, timp de mai multe ore, situație care însemna ca nu sunt suficiente gaze pentru a acoperi un consum ridicat din cauza temperaturilor scazute, arata Hotnews
În astfel de situatii, Transgaz, operatorul sistemului, este cel care ar trebui să ia masuri pentru menținerea în parametri optimi transportul de gaze la nivel național.
Transgaz a achiziționat pe 27 februarie, când era ger puternic, o cantitate de circa un milion de metri cubi, la un preț foarte mare: 127 lei/MWh, în condițiile în care prețul mediu pe bursă pentru luna februarie era de 90 lei/MWh. Transgaz motivează această tranzacție prin faptul că a fost necesară pentru echilibrarea sistemului național de transport, în condițiile în care se înregistra un deficit de gaze în conducte, mai scrie sursa citata.