România este a treia ţară din Uniunea Europeană cu cel mai mic raport între salariile primite de angajaţi şi Produsul Intern Brut. Autorităţile de la Bucureşti i-au anunţat pe investitori că vor să schimbe această stare de lucruri.
Potrivit Economica.net, în anul 2016, ponderea salariilor primite de angajaţii români a fost de 34,2% din Produsul Intern Brut, arată datele Eurostat. În total, pentru a produce cele aproape 170 de miliarde de euro, cât a fost PIB-ul României anul trecut, angajaţii români au primit circa 58 de miliarde de euro.
Cu acest raport de 34%, angajaţii români sunt pe locul trei în Europa. Mai prost decât noi stau grecii, ţară care încă resimte efectele crizei economice, şi irlandezii, dar comparaţia cu Irlanda este viciată de statutul acestei ţări. Ţara are venituri foarte mari generate de faptul că este practic un cap de pod în Europa pentru mai multe companii mari americane (în special de software) care multiplică şi vând, prin Irlanda, produse pentru toată Europa, iar salariile, foarte mari de altfel, sunt raportate la un Produs Intern Brut crescut şi din acest motiv.
Situaţia din România nu a fost deloc la fel tot timpul. Dacă ne referim la istoria recentă, vârful a fost atins în 2008, an de criză. Atunci, masa salarială a reprezentat 39,3% din Produsul Intern Brut.
Cel mai mare raport al salariilor primite de angajaţi în raport cu Produsul Intern Brut se înregistrează în Marea Britanie: aici, 49,6% din PIB reprezintă salarii acordate angajaţilor.
Guvernul de la Bucureşti a anunţat că viitoarea dezvoltare a ţării va pune accent pe creşterea salariilor angajaţilor din România, care să rămână astfel în ţară şi să contribuie la creştere. Ministrul Economiei Mihai Fifor a declarat în fața investitorilor participanți la un eveniment că Guvernul are în vedere un program ambițios care vizează reindustrializarea României și ridicarea salariilor pentru păstrarea forței de muncă în țară. Citește continuarea pe Economica.net...