ANAF clarifică situația privind taxa de 10% pe banii din conturile bancare!

Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a dezmințit duminică informațiile care au circulat recent în spațiul public, potrivit cărora „începând cu 2025, ANAF va percepe 10% din banii aflați în conturile bancare ale contribuabililor”.

Într-un comunicat oficial, postat în pagina de Facebook, ANAF a subliniat că nu există nicio intenție sau reglementare privind impozitarea sumelor aflate în conturile bancare ale cetățenilor. conform Digi24.ro.

În realitate, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) este aplicabilă doar veniturilor din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economii bancare, dividendele, câștigurile din tranzacții pe piața de capital și altele, dar numai în cazul în care aceste venituri, împreună cu altele (de exemplu, venituri din drepturi de proprietate intelectuală sau agricultură), depășesc un anumit prag stabilit de lege.

Conform legislației în vigoare, contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS) se datorează pentru veniturile din investiții, cum ar fi dobânzile obținute din economiile bancare, dividendele, câștigurile de pe piața de capital, etc., dacă prin cumulare cu alte categorii de venituri (e.g. venituri din drepturi de proprietate intelectuală, agricultură, alte surse) se depășește pragul anual de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară. Contribuția de 10% se datorează la o bază anuală de 6, 12 sau 24 salarii minime brute pe țară, în funcţie de nivelul cumulat al veniturilor, respectiv de încadrarea venitului cumulat în ce trei intervale. De exemplu, dacă veniturile din dobânzi reprezintă singura sursă de venituri a contribuabilului în anul 2024, iar aceasta se ridică la 25.000 lei anual, CASS datorată este de 1.980 lei (3.300 lei x 6 x 10% = 19.800 lei x 10%) sau dacă veniturile din dobânzi se ridică la nivelul de 45.000 lei anual, CASS datorată este de 3.960 lei (3.300 lei x 12 x 10% = 39.600 lei x 10%).

Atenție! Este important de subliniat că nu se percep contribuții pentru sumele existente în conturile bancare, ci doar pentru dobânzile generate de aceste sume, dacă veniturile totale din investiții depășesc plafonul legal. Regimul actual de plată a CASS pentru veniturile din investiții (inclusiv dobânzi) este instituit din anul 2018.

ANAF încurajează contribuabilii să se informeze exclusiv din surse oficiale, pentru a evita confuziile sau interpretările greșite. Pentru informații fiscale cu caracter general contribuabilii pot apela call center la numărul 031.40.39.160”, se arată în comunicat.



 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Amendă colosală! Pentru ce trebuie să plătească un botoșănean suma de 20.000 de lei!

astăzi, 11:00

Polițiștii din cadrul Poliției municipiului Botoșani - Biroul de ordine Publică au desfășurat activități de prevenire și combatere a faptelor antisociale, în zona Pieței Centrale ...

Circula cu o alcoolemie uriașă. Șofer scos din trafic de polițiști și condus la spital!

astăzi, 10:35

Sâmbătă, 15 decembrie 2024, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Săveni au oprit pentru control, un autoturism condus de un bărbat, de 46 de ani, din orașul Săveni. Întruc&...

Lacrima neagră. Poeme pentru Irina

astăzi, 10:12

Mihaela Arhip și Petruț Pârvescu au scris, la moartea Irinei, cuvinte de mângâiere, o duioasă solidaritate pentru părinții care trăiesc durerea cruntă a pierderii fiicei lor, ...