Amenzi de 80.000 de lei aplicate de ITM, luna trecută, pentru muncă nedeclarată

În cursul lunii august a acestui an, Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) din Botoșani a aplicat sancțiuni în valoare de 95.000 de lei, dintre care 80.000 de lei pentru prestări de servicii nedeclarate. Nouă operatori economici au fost amendați ca urmare a rănirii unor angajați în timpul serviciului, transmite instituția, luni, printr-un comunicat de presă.

Potrivit sursei citate, în domeniul Relații de Muncă au fost controlate contractele a 3.333 de salariați, dintre care 2.591 femei, ocazie cu care au fost constatate 86 de deficiențe, pentru care au fost dispuse măsuri.

În perioada 30 august – 2 septembrie a.c., în contextul unei campanii derulate la nivel național, acțiunile de control s-au axat pe linia fabricării produselor de brutărie și făinoase. „Au fost efectuate controale la un număr de 32 de angajatori și a fost aplicată o sancțiune în valoare de 20.000 lei”, arată reprezentanții ITM Botoșani.

De asemenea, în cadrul Compartimentului pentru Contracte Colective de Muncă și Monitorizare a Relațiilor de Muncă, în cursul lunii august, au fost eliberate 1862 de certificate/rapoarte cu informații extrase din baza de date gestionată de Inspecția Muncii, 12 adeverințe, în baza documentelor existente în arhiva inspectoratului de muncă, 45 de parole pentru transmiterea on-line a registrului electronic al salariaților și un număr de 23 carnete de muncă aflate în gestiune și neridicate de titulari în termenul legal. Au fost preluate la sediul inspectoratului de muncă, un număr de 164 de registre electronice de evidență a salariaților.

În domeniul Securitate și Sănătate în Muncă, în perioada menționată, au fost verificați 42 agenți economici, au fost constatate 83 de neconformități și au fost dispuse 86 de măsuri, fiind aplicate două amenzi în valoare de 15.000 de lei.

Au fost înregistrate nouă accidente la locul de muncă, dintre care șapte cu soldate cu incapacitate temporară de muncă și două mortale.

Conform ITM, cele mai des întâlnite deficiențe în cadrul acțiunilor de control au fost lipsa evaluării riscurilor de accidentare și de îmbolnăvire profesională, neinstruirea lucrătorilor la angajare, lipsa unui plan de prevenire și protecție, neasigurarea efectuării examenului medical la angajarea lucrătorilor și a examenului medical periodic. În unele cazuri, angajatorii nu au luat măsuri pentru asigurarea de materiale necesare informării și instruirii lucrătorilor, nici pentru desemnarea lucrătorilor care să aplice măsurile de prim ajutor. O altă serie de neconformități face referire la setul de norme impuse în actualul context epidemiologic.

 

Spune-ne opinia ta