Dacă au obținut în 2016 venituri în afara României, cetățenii sunt obligați să le declare la Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), pentru impozitare, până în a doua parte a lunii mai 2017, potrivit legislației în vigoare. Atunci când vine vorba de românii salariați în străinătate, obligația de raportare nu se aplică, însă există totuși unele excepții.
În principal, scrie Avocatnet.ro, atunci când vorbim de declararea și impozitarea veniturilor obținute în străinătate în anul anterior, ne referim la persoanele fizice care stau în România și obțin venituri în străinătate și persoanele fizice care stau în străinătate, obțin venituri acolo și vin des în România. Obligația de raportare apare pentru veniturile din profesiile liberale, din închirieri sau din jocuri de noroc, de exemplu. Însă veniturile dependente (sau, cu alte cuvinte, salariale) sunt reglementate separat.
Astfel, în cazul salariaților români din străinătate, ideea de bază este că veniturile nu trebuie declarate prin intermediul formularului fiscal 201, așa cum este subliniat în Ordinul ANAF nr. 3.695/2016. Mai exact, pentru veniturile plătite unui salariat român de un angajator din altă țară nu este necesară declararea și impozitarea. Sau, mai precis, dacă angajatorul respectiv este nerezident în România, raportarea nu este necesară.
„Există o serie de categorii de persoane fizice, ce desfășoară activitate salarială în străinătate, excluse de la obligația completării și depunerii formularului 201, respectiv (1) persoanele fizice care obțin venituri din activități dependente desfășurate în străinătate și care sunt plătite de un angajator nerezident sau (2) persoanele fizice care obțin venituri din activități dependente desfășurate într-un stat cu care România nu are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri”, a lămurit, la solicitarea redacției noastre, Răzvan Graure (foto dreapta), tax partner la Mușat & Asociații.
Cu toate acestea, ordinul amintit prevede existența unor excepții, adică a unor cazuri în care persoanele salariate trebuie, totuși, să depună formularul 201. „Conform reglementărilor în materie, formularul 201 privind veniturile realizate din străinătate se completează și se depune și de persoanele fizice rezidente române cu domiciliul în România, care desfășoară activitate salarială în străinătate într-un stat cu care România are încheiată convenție de evitare a dublei impuneri și sunt plătite de către sau în numele unui angajator care este rezident în România sau are un sediu permanent în România”, a precizat Răzvan Graure.
Declararea veniturilor obținute în străinătate se face anual, astfel că, pentru 2016, raportarea trebuie transmisă Fiscului până la data de 25 mai 2017. În caz contrar, amenda aplicabilă este între 50 și 500 de lei. Informații mai multe despre celelalte categorii de venituri pentru care trebuie depus formularul 201 și pentru care trebuie plătit apoi impozit sunt aici. Citeste mai departe...