Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) primeşte, până în data de 26 noiembrie, cereri de finanţare pentru investiţii prin submăsura 16.4/16.4a - Sprijin acordat pentru cooperarea orizontală şi verticală între actorii din lanţul de aprovizionare în sectorul agricol şi pomicol din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020 (PNDR 2020).
Potrivit unui comunicat al AFIR, remis vineri AGERPRES, beneficiarii eligibili care pot primi finanţare prin submăsura 16.4 şi 16.4a sunt parteneriatele constituite, în baza unui Acord de Cooperare, din cel puţin un fermier, un grup sau o organizaţie de producători sau cooperativă, care îşi desfăşoară activitatea în sectorul agricol/ pomicol şi cel puţin un partener din categoriile: fermieri, microîntreprinderi şi întreprinderi mici, organizaţii neguvernamentale, autorităţi publice, unităţi şcolare (inclusiv universităţile de profil), unităţile sanitare, de agrement şi de alimentaţie publică.
Cuantumul sprijinului acordat prin aceste două submăsuri este 100% nerambursabil, iar valoarea sprijinului este de 250.000 de euro.
Fondurile alocate pentru această sesiune se ridică la 40 milioane euro pentru sM 16.4. Pragul minim de selecţie al proiectelor pentru cele două submăsuri este de 10 puncte.
Potrivit sursei citate, un exemplu de proiect finanţat prin submăsura 16.4 este Dezvoltarea pieţelor locale exclusiv prin lanţuri scurte de aprovizionare pentru produse lactate. Semnarea contractului de finanţare s-a făcut în septembrie 2018.
Solicitantul fondurilor europene nerambursabile este parteneriatul constituit în baza unui acord de cooperare între doi producători de lapte şi produse lactate din zona Sângeorz-Bai, două unităţi de învăţământ, o pensiune agroturistică şi un GAL.
Iniţiativa implementării proiectului a avut la bază faptul că partenerii fermieri producători de lapte şi produse din lapte nu aveau un punct de vânzare permanent. Aşadar, implementarea proiectului urmăreşte şi lărgirea bazei de potenţiali clienţi pentru produsele lactate ale partenerilor, care va include şi populaţia din Sângeorz-Băi şi Năsăud, turiştii care tranzitează zona, domeniul HORECA.
Primul pas pentru realizarea acestor obiective este înfiinţarea şi dezvoltarea pieţelor locale şi integrarea unui lanţ scurt de comercializare a produselor partenerilor. În acest scop, din fondurile disponibile prin submăsura 16.4 din PNDR 2020 se vor închiria puncte de comercializare la o distanţă de maxim 50 de kilometri faţă de zona de producţie - adică în Sângeorz-Băi şi Năsăud Lanţul scurt presupune plasarea şi comercializarea directă a produselor obţinute.
Valoarea totală a proiectului este de 119.000 euro, din care 100.000 euro reprezintă valoare totală eligibilă a proiectului.
Proiectul se află în stadiu de implementare, data finalizării fiind aprilie 2022.
Potrivit AFIR, depunerea cererilor de finanţare se realizează on-line pe www.afir.info.