Afacerea din Botoșani devenită magnet pentru tineri. „Nu vedem asta doar ca pe un business” (video)

Afacerea din Botoșani devenită magnet pentru tineri. „Nu vedem asta doar ca pe un business” (video)

Sediul din Botoșani al Amber, cel mai mare studio independent de game development din România, a fost inaugurat oficial, vineri, printr-un eveniment la care au participat zeci de tineri, antreprenori și primarul Cosmin Andrei. Conducerea companiei a anunțat că va angaja, în perioada următoare, încă 100 de specialiști.

„Firma noastră a plecat dintr-o garsonieră, cu patru oameni”

„Îmi face o deosebită plăcere ca după mult timp și mult efort să facem inaugurarea oficială a clădirii. Pentru cei care nu știu, clădirea este un fost sediu de bancă, care câțiva ani de zile a fost mai mult sau mai puțin ocupat, iar de acum un an și jumătate de zile am hotărât să facem ceva nou și frumos din ea să o redăm Botoșaniului și, vouă, tinerilor, cărora vă mulțumim că sunteți alături de noi astăzi, dar vă așteptăm să veniți alături de noi pe viitor, să stați și să învățați. Firma noastră a plecat acum un pic mai mult de nouă ani, din București, dintr-o garsonieră, cu patru oameni. Ușurel, ușurel am început să creștem și undeva prin 2019, când în București eram 250 – 300 de oameni și am vrut să ne extindem. Am început să căutăm în România un nou birou, o nouă echipă. Norocul nostru a făcut ca Laurențiu, fost coleg de-al nostru, viața l-a făcut să ajungă aici, la Botoșani, și a propus ca să facem aici o echipă. Am încercat și nu doar că ne-a ieșit, ne-a ieșit senzațional de bine”, a spus Tudor Postolache, Head of Global Operations al Amber.

 

Compania se dezvoltă în Botoșani din octombrie 2019, în prezent activând peste 120 de specialiști din Botoșani, Săveni, Dorohoi, Suceava și Iași.

„În proiectul acesta suntem 120 și sincer ne dorim ca în perioada următoare să mai adăugăm încă 100 de oameni aici. Am investit aproape jumătate de milion de euro în clădire, continuăm și, o facem, pentru voi. Mulțumim Botoșaniului pentru tot ce ne-a oferit și pentru tot ce va continua să ne ofere”, a adăugat Tudor Postolache.

„Ne dorim să atragem oameni din Botoșani și din alte localități din jurul orașului și să creăm oportunități pentru tineri astfel încât aceștia să lucreze într-o industrie nouă și creativă în Botoșani și să ajute la dezvoltarea economiei locale. Salariile și condițiile pe care le oferim sunt la un nivel ridicat și sunt identice cu cele din București”, a precizat Mihai Pohonțu, Chairman Amber.

O modalitate „de a atrage tinerii și de a-i face să rămână în oraș”

„Primul lucru care m-a șocat când m-am mutat în Botoșani este faptul că populația îmbătrânește. Tinerii, care sunt cel mai important lucru din viața unui oraș, pleacă. Noi vedem prin dumneavoastră și o modalitate de a atrage tinerii și de a-i face să rămână în oraș, și, prin asta să creștem efectiv viața socială, economică a orașului. Să fie un curent creat de noi, un vortex așa de idei, în care tinerii să fie partea componentă esențială. Noi, Amber, nu vedem asta doar ca pe un business, <<hai să vă dăm bani să faceți treabă>>. Noi avem etajele de sus pentru treabă, iar spațiul de jos va fi pentru recreere. Trebuie să ne simțim bine la muncă, să venim cu drag la muncă, pentru că e o muncă frumoasă. Povestea jocurilor are o vechime de peste 30 de ani și e înfloritoare. Noi vrem să le oferim continuitate. Dacă vor, din motive personale, să rămână în Botoșani și corespund standardelor Amber este extraordinar. Ei rămân, vin aici, promitem că o să se simtă bine, ca acasă. Sperăm ca în câțiva ani să avem un Botoșani mai tânăr, mai frumos, mai zâmbitor”, a spus Laurențiu Rusu, managerul general al Amber Botoșani.

„Îi învățăm noi tot ce trebuie să știe”

Biroul din Botoșani oferă servicii de Quality Assurance (testare) pentru jocurile dezvoltate sau co-dezvoltate de Amber pentru platforme diverse - mobile, PC și console.

Pe măsură ce compania va identifica proiecte și oameni potriviți, va extinde oferta de servicii și specializări, urmând să acopere programare, artă și game design. Un prim pas pentru a crea o comunitate de profesioniști și de tineri talentați și interesați de domeniu este dezvoltarea unui program de training și mentorat care să îi ghideze spre specializarea dorită, care va demara începând din toamna acestui an.

„Tot ce așteptăm de la cei care ne calcă pragul și vor să fie testeri este să știe engleză la un nivel decent, nu trebuie să fie doctoranzi, să le placă și să aibă un ochi suficient de atent la detalii astfel încât să poată să găsească probleme din jocuri. Aici se opresc cerințele noastre. În rest, îi învățăm noi tot ce trebuie să știe”, a punctat Tudor Postolache.

Reprezentanții Amber au acordat o atenție deosebită și mediului de lucru unde invită specialiști și tineri dornici să învețe. La parter, s-a amenajat un spațiu de recreere, iar la fiecare nivel există câte o cameră destinată pauzelor de masă.

Parteneriatul public-privat, speranța pentru Botoșani

Primarul Cosmin Andrei a dat asigurări că autoritățile publice locale încearcă să vină în sprijinul mediului de afaceri, sugerând un parteneriat între agenții economici și Inspectoratul Școlar Județean, în vederea formării profesionale și a integrării tinerilor pe piața muncii în domenii futuriste.

„Am avut discuții cu mult timp înainte despre afacerea Amber la Botoșani, pe care o apreciez, pe care o consider un nivel care aduce o atractivitate în Botoșani și pe acest palier al industriei IT. Mai suntem prezenți și cu alte firme, care nu sunt poate la fel de vizibile, dar cei care își doresc un loc de muncă în acest domeniu sunt interesați de oportunități și e foarte bine că arătați încă din acest moment că pot câștiga bani foarte plăcut, jucându-se, dar pot și crea.

Și îmi doresc să avem pârghii noi, autorități locale, să ajutăm industria, indiferent de ce industrie discutăm, pentru că astăzi învățământul dual la Botoșani funcționează cu o singură clasă, care activează în confecții. Deși există cadru legal, poate nu a fost un interes sau determinare mai mare a operatorilor economici să vină alături de Inspectoratul Școlar, să aibă clase în învățământ dual și pentru celelalte meserii. Nu suntem acolo unde ne-am dori. Legat de oportunități, Botoșaniul nu stă foarte rău față de alte orașe, dar există acest spirit aventurier al tinerilor, odată cu terminarea liceului să meargă spre centrele universitare sau către orașele mari”, a explicat Cosmin Andrei.

Amber și-a dublat cifra de afaceri într-un an

De la înființare și până în prezent, biroul din Botoșani a contribuit la proiecte ale unor mari publisheri parteneri precum Scopely, Roblox, Cartoon Network sau SciPlay.

Amber continuă să caute talent în Botoșani și împrejurimi pe mai multe poziții precum Junior Game Tester, QA Project Manager, QA Test Lead și HR.

La nivel de grup, Amber a raportat în 2021 o cifră de afaceri record de 126,8 milioane de lei (30,5 milioane USD), o creștere cu 56% comparativ cu 2020. Amber are peste 1000 de angajați în birourile din București, Botoșani, Guadalajara, Montreal, Kyiv, San Francisco și Los Angeles.

 

 

 








 

 

Spune-ne opinia ta