Ziua Națională a României va fi marcată la Săveni prin activități cultural – artistice

Ziua Națională a României va fi marcată la Săveni prin activități cultural – artistice

Ziua Națională a României sau Ziua Marii Uniri, de pe 1 decembrie, va fi sărbătorită la Săveni prin diferite activități cultural artistice, transmit organizatorii evenimentului într-un comunicat de presă.

Potrivit organizatorilor, proiectul are ca principal scop crearea unui cadru de manifestare cultural - artistică a tinerei generații și promovarea în rândul comunității din orașul Săveni a momentului istoric - Marea Unire a tuturor Românilor, înfăptuită la Alba Iulia, în data de 1 decembrie 1918.

,,1 Decembrie este data în care an de an, locuitorii orașului Săveni, la fel ca românii de pretutindeni, sărbătoresc Ziua Națională a României. Anul acesta, în orașul Săveni vor fi organizate mai multe evenimente și activități cultural-artistice care vor aduce în prim plan importanța zilei de 1 decembrie 1918, când Marea Adunare Națională de la Alba Iulia a adoptat rezoluția prin care este atestată unirea tuturor românilor din Transilvania și Banat cu România. Astfel, data de 1 Decembrie 1918, a devenit pentru noi toți, un reper al patriotismului și dragostei de țară și neam, pe care trebuie să-l promovăm și să-l menținem treaz în memoria colectivă a poporului nostru, indiferent că locuim la Săveni, Iași, Alba Iulia, București sau în altă localitate de la noi din țară ”, a declarat domnul Relu Petru Tîrzioru, primar al orașului Săveni.

Astfel, Ziua Națională a României va fi sărbătorită prin lansări de carte, expoziții, sesiuni de comunicări, dar și într-un cadru festiv, care amintește oamenilor de înfăptuirea României Mari, reconectându-i la valorile naționale și spiritului neamului strămoșesc.

Evenimentul va începe la ora 11:00 cu sesiuni de comunicare cu genericul „Istoria, limba și valorile poporului român”. Vor lua cuvântul organizatorii, invitații de onoare, reprezentanții Primăriei și ai Consiliului Local al orașului Săveni. De la ora 11:30 toți participanții de la eveniment se vor alătura la Hora Românească.

De la ora 12:00 va avea loc lansarea și prezentarea cărții „Jocuri Populare din județul Botoșani”, realizată de Mihai Chelărescu, maestru-coregraf la Asociația Culturală ,,Arlechin”. Vor lua cuvântul rapsozii populari și invitații de onoare Maria și Alexandru Vasiliu, Virginia Rata, Steliana Băltuță.

La ora 13:00 va urma un spectacol muzical coregrafic ,,Uniți în spirit românesc”, în care vor evolua ansambluri artistice și artiști cu melodii din repertoriul național. Aceștia sunt Ansamblul folcloric ,,Floarea Soarelui”, Casa de Cultură Săveni, coregraf Laurențiu Cîrligeanu; Ansamblul folcloric ,,Vlăstarele lui Enescu”, Centrul cultural din comuna George Enescu, coregraf Chiorescu Alin; Ansamblul folcloric ,,Mugurașul”, Centrul cultural din comuna Copălău, coregraf Alexandru Vasiliu; Grupul vocal ,,Crenguța de busuioc”, Asociația Culturală Arlechin, mentor artistic Carmen Cornaci și Grupul artistic ,,Star Music”, Asociația Culturală Arlechin, profesor, Roxana Pricop.

Principalii partenerii ai proiectului sunt Liceul Teoretic ,,Dr. Mihai Ciucă”, Săveni, Școala Gimnazială Nr. 1 Săveni, Muzeul de Arheologie Săveni, Fundația Județeană pentru Tineret Botoșani, Centrul Județean de Voluntariat Botoșani – Filiala Săveni și Asociația Culturală ,,Arlechin”.

Regulamentul de organizare și participare la activitățile proiectului ,,1 Decembrie – Ziua Marii Uniri”  poate fi solicitat prin email: saveni7day@gmail.com sau direct de la reprezentanții instituțiilor și organizațiilor partenere, după cum urmează: Sorin Luță, Flavius Alin Damean, Cristina Chiorescu, Angelica Maticiuc, Mihaela Dresleucă, Felicia Năpîrcă, Ciprian Băetu, Nadia Ungureanu și Oana Onciu.

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Săveni a fost capitala multiculturalității de Ziua Națională

Joi, 2 Decembrie 2021
489

Orașul Săveni a fost capitala multiculturalității, miercuri, de Ziua Națională a României, găzduind un conglomerat de evenimente artistice, o lansare de carte și activități festive div...

Dramatic: Un botoșănean luptă să trăiască, după ce a fost înjunghiat de un coleg de muncă

Joi, 2 Decembrie 2021
1034

Un bărbat de 46 de ani, din Botoşani, se zbate între viaţă şi moarte, după ce a fost înjunghiat în gât de un coleg de muncă. Conflictul a avut loc în curtea unei s...

APIA așteaptă cererile de ajutor de stat în sectorul creșterii animalelor pentru anul 2022

Joi, 2 Decembrie 2021
121

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (A.P.I.A.) Centrul Judetean Botosani informează că în perioada 01 - 15 decembrie 2021 se depun la centrele judeţene ale Agenţiei de P...