Ziua mondială a teatrului de păpuși. „Vasilache” din Botoșani, printre instituțiile cu tradiție din România

Ziua mondială a teatrului de păpuși. „Vasilache” din Botoșani, printre instituțiile cu tradiție din România

Ziua mondială a teatrului de păpuşi este marcată în fiecare an la 21 martie, începând din 2003, fiind un prilej de a focaliza atenţia comunităţii artistice, dar şi a publicului asupra marionetelor, a creativităţii şi inventivităţii exprimate de acestea prin intermediul artiştilor ce le mânuiesc.

Această zi a fost iniţiată de Teatrul de păpuşi "Dzhivada Zolfagariho" din Iran, iar marcarea ei a fost supusă dezbaterii în cadrul celui de al XVIII-lea Congres al Uniunii Internaţionale de Marionnette (UNIMA), desfăşurat la Magdeburg, Germania, în 2000. Doi ani mai târziu, în iunie 2002, la o reuniune a Consiliului Internaţional al UNIMA de la Atlanta, SUA, a fost stabilită data de 21 martie pentru celebrarea Zilei Mondiale a Teatrului de Păpuşi, sărbătorindu-se pentru prima dată în 2003, în India, la New Delhi, conform site-ului www.unima.org.

Marionetele, ca o formă autonomă de expresie artistică, se află în continuă evoluţie. Prin construirea şi manipularea acestor jucării, se transmit vise şi emoţii, se construiesc personalităţile copiilor şi tinerilor. Păpuşa îşi are originile în una dintre formele cele mai primitive şi originale ale artei. Ea s-a născut din jocul dezinteresat, spontan, transparent şi care, în mod natural, a devenit din ce în ce mai complex, adoptând mai multe forme şi conţinuturi. Artiştii păpuşari, prin măiestrie şi îndemânare, dau viaţă păpuşilor, transmiţând din generaţie în generaţie cele mai frumoase poveşti şi basme, scrie Agerpres.

România are o lungă tradiţie în domeniul teatrelor de păpuşi, în ţară existând numeroase instituţii de acest gen, între care amintim Teatrele de păpuşi: ''Puck'' din Cluj-Napoca, ''Gulliver'' din Galaţi, ''Prichindel'' din Alba Iulia, ''Cărăbuş'' din Brăila, ''Vasilache'' din Botoşani, ''Ciufulici'' din Ploieşti.

Teatrul pentru Copii și Tineret „Vasilache” din Botoșani a fost înființat la 1 mai 1953 prin decizia administrației publice a orașului, primul director fiind regretatul Max Weber. La început s-a numit, în nota epocii, „CRAVATA ROȘIE”, dar din anul 1973, teatrul a preluat numele unei cunoscute păpuși românești, „VASILACHE”. Cea dintâi premieră a avut loc la data de 25 iunie 1953, cu spectacolul „Micul gâscănel”, în regia Floricăi Teodoru și scenografia lui Tache Dobrescu.

În cei 55 de ani de activitate, repertoriul a inclus lucrări originale, dar și multe adaptări după basme și opere literare românești sau străine. Astfel, se regăsesc prelucrări după Creangă, Eminescu, Sadoveanu, Cezar Petrescu, Victor Eftimiu, Gellu Naum, apoi Swift, Pușkin, Kipling, Oscar Wilde, chiar Shakespeare, Homer, Aristofan, fără să lipsească Frații Grimm, Andersen, Charles Perrault și mulți alții.

La realizarea spectacolelor teatrului botoșănean au contribuit regizori și scenografi binecunoscuți în perimetrul artei păpușărești din România.

Despre calitatea prestațiilor păpușarilor Teatrului „Vasilache” aduc mărturie numărul impresionant de spectacole și spectatori, turneele din țară și zece state europene, premiile câștigate la festivalurile organizate de teatre de profil, românești sau de peste hotare.

Administrația publică a înțeles că arta în educația tinerei generații trebuie să ocupe un loc de seamă în cadrul politicii sale și a sprijinit de-a lungul anilor activitatea teatrului, cea mai bună dovadă în acest sens fiind participarea activă la organizarea GALEI INTERNAȚIONALE A RECITALURILOR PĂPUȘĂREȘTI, manifestare bienală, ajunsă anul acesta la cea de-a IX-a ediție, conform Wikipedia.

Din 1992 încoace, la Gala  botoșăneană au fost prezente, alături de trupe din țară, teatre din Bulgaria, Cehia, Croația, Elveția, Franța, Italia, Republica Moldova, Rusia, Spania, Ucraina.

În ultimii ani activează ca regizor cu rezultate notabile Valentin Dobrescu, secondat de talentatul scenograf Mihai Pastramagiu și se constată preocuparea colectivului pentru mânuire.

Iată de ce Teatrul de Păpuși poate fi considerat, fără teama de a greși prea mult, instituție importantă pentru o societate care se dorește a fi guvernată în numele și pe baza unor norme și percepte orientate spre om, iar recunoașterea internă și internațională de care se bucură în prezent Teatrul „Vasilache”, se datorează în bună măsură acestei credințe cu care reușește în educația non-formală a celor foarte tineri, fiind mereu în consonanță cu destinația nobilă ce stă la baza activității sale.

Ca o dovadă certă a acestui lucru, Teatrul de păpuși „Vasilache” împreună cu Primăria municipiului Botoșani, Consiliul Local al municipiului Botoșani și UNITER, au demarat proiectul „Din nou în luminile rampei”, proiect anual de creație teatrală, dedicat dezvoltării artistice a creatorilor vârstnici și stabilirea unor punți de legătură între comunitatea artistică și comunitățile unde există teatre partenere.

Cu această ocazie, a fost prezentată, pe data de 27 iunie 2004, premiera spectacolului „Hansel și Gretel”, de Jacob și Wilhelm Grimm, dramatizare Gustav Valentin și Edwiga Zaunig, în regia doamnei Gabriela Nistorică și scenografia domnului Mihai Pastramagiu. Astfel am adus în fața publicului o demonstrație a potențialului artistic deosebit al actorului de vârsta a III-a.

Cu prilejul finalizării proiectului „Din nou în luminile rampei”, prin Hotărârea Consiliului Local al municipiului Botoșani nr. 5 din 25 martie 2004, s-a conferit titlul de „Societar de onoare” al Teatrului de păpuși „Vasilache” din Botoșani, actorilor pensionari – Gabriela Nistorică, Maria Matei, Elisabeta Grigoruță, Elena Grigore, Sergiu Grigore, Mihai Costăchel și Alexandru Brumă – pentru întreaga lor carieră, devotamentul probat față de publicul spectator și măiestria cu care au promovat valorile artistice ale teatrului de păpuși.

Ceremonia a avut loc cu prilejul premierei spectacolului „Hansel și Gretel”, în prezența domnului ION  CARAMITRU, președintele UNITER.

Tot cu această ocazie, actorii teatrului de păpuși „Vasilache” Botoșani au devenit membri UNITER.

Începând din decembrie 2004, în fiecare sfârșit de an are loc GALA PREMIILOR TEATRULUI „VASILACHE”, aceasta constituindu-se într-un cadru de recunoaștere publică și apreciere a colegilor ce au dat dovada calităților de OM DE TEATRU pe parcursul anului, precum și prilejul de a ne exprima considerația sinceră față de prietenii și partenerii ce ne-au susținut în programele și proiectele derulate.

Cu aceste ocazii au fost prezente  personalități artistice și ale vieții publice botoșănene de prim rang, fapt ce demonstrează încă o dată aprecierea de care se bucură teatrul nostru.

În anul aniversării a 55 de ani de la înființarea  instituției, cu sprijinul domnilor consilieri municipali Mihai Ștefan și Stelică Fasniuc, prin susținerea domnului primar al municipiului Botoșani, Cătălin Mugurel Flutur, a Comisiei de cultură și învățământ din cadrul Consiliului Local, prin aprobarea întregului Consiliul Local al municipiului Botoșani, în data de  3 aprilie 2008, prin Hotărârea Consiliului Local nr. 144 a fost aprobată noua „identitate” a  Teatrului de păpuși „Vasilache” ca TEATRUL PENTRU COPII ȘI TINERET „VASILACHE”  - BOTOȘANI  având o abordare nouă  cu primire la conceptul managerial artistic și organizatoric instituțional corespunzătoare contextului  contemporan în care existăm și înțelegem să ne înscriem în orizontul  de așteptare al comunității pe care o servim și în perspectiva dezvoltării artei spectacolului pe care o practicăm.

 

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

FC Botoșani - Dinamo 2-1! Meci nebun pe Stadionul Municipal

Marţi, 23 Aprilie 2024
487

Dinamo a primit un penalty, după o fază la care Țigănașu și-a spart capul. Mai apoi, Abdllah a ratat penalty-ul. Bogdan Andone a protestat vehement, și a fost eliminat.Ulterior, Dinamo a ma...

Proiect USR înaintat Senatului: Absolvenții de liceu care au promovat bacalaureatul ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe!

Marţi, 23 Aprilie 2024
66

Absolvenții de liceu care au promovat examenul național de Bacalaureat ar putea să-și mărească nota la cel puțin una din probe, potrivit unui proiect depus la Senatul României de către U...

Polițiștii rutieri au verificat respectarea traseelor de deplasare stabilite pentru autovehiculele ”Școală”!

Marţi, 23 Aprilie 2024
85

Polițiștii din cadrul Serviciului Rutier au organizat luni, 22 aprilie 2024, o acțiune pentru prevenirea și combaterea abaterilor la regimul rutier de către instructorii autorizați din cadrul ș...