Zilele Eminescu la Ipotești. Ediția din iunie 2018

Zilele Eminescu la Ipotești. Ediția din iunie 2018
Memorialul Ipotești – Centrul Național de Studii ”Mihai Eminescu” organizează, în perioada 13-15 iunie, ediția din iunie a Zilelor Eminescu.
Manifestările debutează în data de 13 iunie cu lucrările Colocviului de exegeză literară. Sub genericul In honorem Petru Creţia, ediția din anul acesta îşi propune să evidenţieze contribuţia semnificativă pe care a reprezentat-o implicarea eminescologului Petru Creţia în definitivarea editării operei lui Mihai Eminescu, să creioneze portretul unui cărturar de excepţie al culturii române, care s-a distins exemplar în domeniul literaturii şi al filosofiei prin propriile creaţii şi prin exegezele laborioase făcute altor  creatori de referinţă din cultura română şi cea universală. 

Lucrările colocviului se vor desfășura pe durata a două zile (13 și 14 iunie) și vor fi organizate în două secțiuni de comunicări științifice (pe 13 iunie, între orele 14.00-16.00 și 14 iunie, între orele 10.00-12.00) și o secțiune de evocări (pe 14 iunie, între orele 14.00-17.00).

La colocviu și-au anunțat participarea: Mihai Zamfir (Universitatea din București), Ioana Both (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca), Mircea A. Diaconu (Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava – Memorialul Ipotești), Pompiliu Crăciunescu (Universitatea de Vest din Timişoara), Radu Vancu (Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu), Vasile Spiridon (Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău), Valentin Coșereanu (Brașov), Jean Luis Courriol (Universités de Lyon), Florica Ciodaru-Courriol (Universités de Lyon), Ioan Pintea (Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud), Traian Diaconescu (Universitatea ”Al. I. Cuza” din Iași).
 
Pe 14 iunie vor avea loc și două prezentări de carte: Amintiri despre Petru Creția, Editura Școala Ardeleană, Cluj-Napoca, 2017 și In honorem Dumitru Irimia: Lucrările Colocviului de exegeză literară, Ipoteşti,  Centrul Naţional de Studii Mihai Eminescu, 2017. 

În ziua de 15 iunie, Ioana Both (Universitatea "Babeş-Bolyai" din Cluj-Napoca) va susține conferința Cine e cel ce spune povestea...? plecând de la câteva versuri restituite de Petru Cretia și publicate în revista ”Manuscriptum”. 

În aceeași zi, se va acorda Premiul pentru traducerea și promovarea operei eminesciene unui traducător propus de un juriu național, din care fac parte (pentru ediția 2018): prof. Mircea A. Diaconu (Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava), prof. Vasile Spiridon  (Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău), prof. Andrei Terian (Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu).

Inițiat de Memorialul Ipotești în 2011, premiul a fost acordat, de-a lungul timpului, traducătorilor:  Chiril Covaldji (Rusia) –  2011, Geo Vasile (România) – 2012, Constantin Abăluță (România) –2013, Gisele Vanhese (Franța) – 2014, Christian W. Schenk (Germania) – 2015, Adrian George Sahlean (SUA) – 2016, Enrique Nogueras Valdivieso (Spania) – 2017.

Discursul de Laudatio pentru premiantul din acest an va fi susținut de prof. Vasile Spiridon (Universitatea ”Vasile Alecsandri” din Bacău) și prof. Elena Brîndușa Steiciuc (Universitatea ”Ștefan cel Mare” din Suceava).

În cadrul manifestărilor, vor fi vernisate două expoziții: Petru Creția (holul Bibliotecii Naționale de Poezie), Pe urmele lui Eminescu (Sala de expoziții  Horia Bernea).

(Comunicat de presa)
 

 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Stiri Botosani

Bărbat reținut de polițiști, nu a putut sta departe de soție în baza ordinului emis de organele legii!

astăzi, 14:47

La data de 1 mai 2024, polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore pe numele unui bărbat de 51 de ani, din comuna Bălușeni...

Razie noctură a polițiștilor rutieri pe străzile din Botoșani! (foto)

astăzi, 13:12
35

În noaptea de 1 spre 2 mai 2024, polițiștii din cadrul Biroului Rutier, împreună cu Biroul de Ordine Publică, Șecțiile de Poliție Rurală nr. 1 Botoșani și 3 Hlipiceni și cu poli...

Uluitoarele ouă „închistrite” de Rogojești și faima lor europeană. Cum a ajuns un cătun din Botoșani capitală culturală!

astăzi, 11:47
69

Cătunul Rogojești, din județul Botoșani, nu are cine știe ce faimă în România, deși la nivel european este considerat un adevărat miracol cultural.Mica așezare este situată l...