Weekend cu spectacole, oferite de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”

Weekend cu spectacole, oferite de actorii Teatrului „Mihai Eminescu”

Sâmbătă și duminică, respectiv 13 și 14 noiembrie, iubitorii de teatru sunt așteptați în sala de spectacole de la Casa Tineretului pentru a viziona două mari piese de teatru, anunță actorii Teatrului „Mihai Eminescu”.

Astfel, pe 13 va fi pus în scena spectacolul „Bani din Cer” de Ray Cooney, de la ora 18:00. Regia artistică și coloana sonoră sunt semnate de Alexandru Vasilache, scenografia este realizată de către Mihai Pastramagiu.

Din distribuție fac parte actorii Daniela Bucătaru, Sorin Ciofu, Ioan Crețescu, Gheorghe Frunză, Petronela Chiribuță, Răzvan Amitroaei, Vali Popa și Petruț Buțuman.

"Orice situație de acest fel te învață ceva, te reface!"

Dialog cu regizorul Alexandru Vasilache:

- După "O noapte nebună", iată un spectacol construit cam după același calapod...

- Ray Cooney, autorul textului este, în primul rând, actor. El știe ce înseamnă pentru un actor o situație foarte incitantă, explozivă. El știe ce înseamnă replica. A scris un șir de piese știind toate cele spuse și "Bani din cer" nu face excepție de la "regulă". Este o piesă scrisă pentru actori. Textul aduce la rampă, în primul rând, actorii. Situațiile se schimbă din trei în trei minute, dacă nu și mai repede. Și actorul și personajul sunt puși în situații limită. Este vorba de limita comediei, să ne înțelegem, nu de limita umanului! Iar echipa de actori de la Botoșani a probat reacții deosebite, evident, în situații cu totul și cu totul deosebite!

- Personajului principal "îi cade din cer" un mare noroc - o sumă enormă de bani. Și apoi apar întrebările: ce să faci cu o sumă de bani atât de mare? Cum să gestionezi corect acești bani? Care sunt... ispitele care se ivesc? Care sunt primii pași de făcut în momentul în care ai atât de mulți bani?

Orice situație de acest fel - când capeți - surprinzător - o sumă mare de bani - te învață ceva, de reface! Chiar dacă, până la urmă, nu vei avea parte de acei bani!”                                               

Pe 14 noiembrie, adică duminică, spectatorii sunt așteptați să vizioneze „Zeul Măcelului” de Yasmina Reza, de la ora 18:00.

Traducerea este realizată de către Tudor Țepeneag, iar din distribuție fac parte Daniela Bucătaru, Ioan Crețescu, Gina Pătrașcu-Zamfirache și Valentin Popa.

Regia este semnată de către Erwin Simsensohn, iar scenografia de către Mihai Pastramagiu.

„A fost un incident în viața fiului meu - declara Yasmina Reza într-un interviu din The Guardian - în care am găsit o incredibilă sursă de inspirație. Când fiul meu avea 13,14 ani, prietenul său cel mai bun a avut o altercație cu alt  băiat, iar în urma acesteia și- a spart câțiva dinți. Câteva zile mai târziu, când m-am întâlnit pe stradă cu mama prietenului fiului meu, mi-am exprimat  îngrijorarea, am întrebat-o dacă a fost nevoie de operație. Iar replica ei a fost: Poți să-ți imaginezi ? Părinții băiatului acela nici măcar nu mi-au dat măcar un telefon. Două cupluri mature se întâlnesc pentru a purta o discuție civilizată despre joaca violentă dintre fii lor. Neîmpliniri, absurdități, situații penibile și multă, poate prea multă, sinceritate se așază între cele patru personaje. Ce  se întâmplă când se estompează granița dintre ceea ce e frumos și corect într-o vizită, de pildă, și  ceea ce gândim sau simțim cu adevărat? Rămâne să descoperiți în această montare.            

Zeul măcelului de Yasmina Reza este o comedie cinică despre linia foarte fină dintre formalitatea socială și adevărul”, scrie Irina Zlotea, teatrolog.

Biletele se pot cumpăra de la Agenția Teatrală din incinta Cinematografului Unirea, de marți până vineri între orele 08:00 – 21:00, de la Casa Tineretului, de marți până vineri în intervalul orar 12:00 – 16:00, iar sâmbătă și duminică de la 16:00 la 18:00.       


 

Spune-ne opinia ta

Vezi alte știri publicate de Bianca Ciaicofschi

Târgul Liceelor la Botoșani, dedicat elevilor de clasa a VIII-a. Președinte CJE: „Totdeauna să vă urmați pasiunea și să credeți în voi” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
1184

Vineri a debutat ediția 2024 a Târgului Liceelor la Botoșani și Dorohoi. Evenimentul s-a desfășurat în două locații în același timp: în Sala de Sport a Colegiului Tehni...

Bursa locurilor de muncă la Botoșani, sute de șomeri au fost prezenți! Director AJOFM: „Sperăm să aveți un statut schimbat pe piața muncii!” (foto, video)

Vineri, 17 Mai 2024
641

Vineri dimineață, la Sala Polivalentă „Elisabeta Lipă” din municipiul Botoșani s-a desfășurat Bursa Locurilor de Muncă.Evenimentul este organizat de Agenția Județeană pentru...

Unul dintre microbuzele școlare electrice destinate elevilor din mediul rural a fost prezentat, marți, la Botoșani! (foto, video)

Marţi, 14 Mai 2024
915

Marți dimineață, în Piața Revoluției din municipiul Botoșani a fost făcută prezentarea unuia dintre microbuzele școlare electrice care vor ajunge în comunele din județul Botoșan...